Nagyon drága a brit energia

2014.01.02. 15:38

A lakossági piac majdnem egészét, 98 százalékát ellenőrző hat legnagyobb brit energiaszolgáltató az utóbbi években az átlagos piaci árfolyamnál összesen 4 milliárd fonttal (1400 milliárd forinttal) magasabb árat fizetett a beszerzett energiáért az ellenzéki Munkáspárt a Guardianban megjelent egy jelentése szerint, írja az MTI. A szolgáltatók vagy saját erőműveik számára igyekeznek extraprofitot kitermelni a mesterségesen magas árakkal, vagy a fogyasztók kárára kötnek nagyon drága beszerzési ügyleteket.

A baloldali Munkáspárt vezetője, Ed Miliband már többször elmondta: ha pártja a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon ismét kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a nagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltatók nagykereskedelmi és lakossági üzletágát szétválasztja, és a mostaninál erőteljesebb felügyeleti hatóságot hoz létre az ellenőrzésükre. Miliband szerint az energiaszolgáltatók „túl hosszú ideje” számláznak az indokoltnál többet a felhasználóknak, és ezt azért tehetik, mert "a piac nem működik".

Sir Roger Carr, a British Gast – a legnagyobb brit lakossági szolgáltatót – birtokló holding, a Centrica elnöke hamisnak nevezte a vádakat, amelyek szerint a brit lakossági energiaszolgáltatók nyerészkednek és manipulálják a költségeket. Szerinte a közműszámlák emelkedésével kapcsolatban az egyes politikusi előterjesztések populisták, és nélkülözik a gazdasági logikát. Az ilyen javaslatok rövid távon vonzónak tűnhetnek a választók számára, hosszú távon azonban a szükséges beruházások elmaradásához, „ki-kialvó lámpákhoz és akadozó ellátáshoz” vezetnek.