Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Az állam ki is száll a takarékokból, meg nem is

2014.01.03. 16:21 Módosítva: 2014.01.03. 16:21

A jelenlegi feltételek szerint az állam nem száll ki teljesen a Takarékbankból - írja a hvg.hu. A lap szerint az a kormányhatározat, amely szerint az állam március végéig eladja a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta Takarékbankban szerzett többségi részesedését, nem jelent totális állami kivonulást. 

Az állam ugyanis csak a törzsrészvényeit értékesíti, viszont nála marad egy fontos, elsőbbségi jogokat biztosító részvénycsomag, amivel továbbra is meghatározhatja a bank stratégiai döntéseit. 

Az elsőbbségi részvényekkel az állami MFB gyakorlatilag vétójoggal rendelkezik majd a bank stratégiájáról szóló döntésekben, emellett az új többségi tulajdonosnak hozzájárulást kell majd kérnie tőle az alapszabály módosításához, a társaság működési formájának megváltoztatásához, más társasággá való átalakulásához, vagy akár a bank alaptőkéjének leszállításához. Az elsőbbségi részvények azt is biztosítják, hogy az MFB nélkül ne lehessen lecserélni a Takarékbank felügyelőbizottságának tagjait.

A lap szerint egy ilyen felállásban hiába szerez többségi tulajdont egy magánbefektető, lényeges kérdésekben továbbra is „engedélyt” kell majd kérnie az államtól. A részleteket itt olvashatja el