Varga: 2,3 százalék is lehet a tavalyi hiány

2014.01.03. 11:07

A várakozásoknál kedvezőbb, 929,2 milliárd forint lesz a 2013. évi költségvetés hiánya, ami 200 milliárd forinttal kevesebb a 2012-ben elfogadott költségvetési törvényben szereplő deficitnél mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Varga azt mondta, a 2013-as költségvetésnél a legrosszabb esetben is 3 százalék alatti; 2,7 százalékos hiánnyal számolnak, de ha minden jól megy, 2,3 százalék is lehet a tavalyi hiány. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, hogy két tételről – az önkormányzati alrendszer pénzforgalmi egyenlegéről, valamint a takarékszövetkezeti integrációs szervezetnek juttatott vagyoni hozzájárulás elszámolásáról – még nem született döntés.

A tárca az idei évben két százalékos növekedést és alacsony inflációt vár, ami Varga szerint a belső fogyasztás felpörgését eredményezheti, mivel a bérek és nyugdíjak vásárlóereje megmarad.

Az eurózónához való csatlakozásról Varga azt mondta, hogy az az évtized második feléig nem reális kérdés, így jelenleg nincs is napirenden. A miniszter szerint az egykulcsos adó mértékének egyszámjegyűvé csökkentése 2015-ben merülhet fel reálisan, ugyanakkor hozzátette: nem látja, hogy egy ekkora költségvetési kiesést honnan lehetne hirtelen pótolni.

Az NGM tud arról, hogy egy-két banknál fontolgatják az országból való kivonulást, ugyanakkor Varga szerint a magyar bankrendszer stabil, és a minisztérium nem számol azzal, hogy egy ilyen lépés jelentősen befolyásolná a jövő évi költségvetést.