Rávertek az inflációra a nyugdíjpénztárak

2014.01.06. 07:27

Minden önkéntes és magánnyugdíj-pénztár jócskán megverte az inflációt, a két számjegyű hozam viszont ritka volt tavaly, írta a Világgazdaság.

Az önkéntes nyugdíjpénztári alapok kettő kivételével mind 5 százalék fölötti hozamot értek el. Az ennél gyengébb teljesítmények a legalacsonyabb kockázatú alapoknál jelentkeztek, az OTP úgynevezett kockázatkerülő alapja például 4,64 százalékos, az Allianz klasszikus portfóliója 4,86 százalékot szedett magára december utolsó napjaira.

Az alacsony kockázatú alapok között is voltak kiemelkedően jól teljesítőek, az ING „csendélet” alapja csaknem 8,5, a Honvéd klasszikus alapja 8 százalék körüli hozamot ért el 2013-ban. Tavaly egyébként a sok részvényt tartó alapok nem verték meg minden pénztárnál az állampapírokat nagyobb arányban tartó kiegyensúlyozott alapokat, az OTP-nél és az MKB-nál is ez utóbbiak érték el a legmagasabb hozamot. A legalacsonyabb hozam minden pénztár esetében a klasszikus portfólióknál keletkezett, ezek nyeresége 2013-ba 5-7 százalék között volt.