Eldőlt: egyelőre marad a Raiffeisen

2014.01.08. 14:43 Módosítva: 2014.01.08. 18:06

A legutóbbi ajánlat alapos áttekintése után úgy döntött a Raiffeisen Bank International, hogy jelenleg, a mostani feltételekkel, inkább nem adja el magyarországi leányvállalatát

– áll a Raiffeisen osztrák anyabankjának szerda este kiadott hivatalos közleményében. Egyelőre tehát inkább nem adnák el magyar bankjukat. Így értesült korábban a Reuters, és két magyar hírportál is.

Nem nyelnek le ekkora veszteséget

A Reuters két forrása közül az egyik úgy fogalmazott, hogy "lefújták az üzletet". Ennek oka az volt szerintük, hogy a túlságosan nyomott árú tranzakció olyan nagy veszteséget okozna az osztrák anyabanknak, amelynek elfogadására nincs felkészülve. A hírügynökség megkereste az osztrák anyabankot is az ügyben, de az nem kívánta kommentálni az értesülést.

Szerdán korábban két magyar netes portál szerint is eldőlt, hogy nem jön létre a Széchenyi Bank és a Raiffeisen magyarországi fióktelepe közötti ügylet. Az egyaránt névtelen forrásokra hivatkozó Mfor.hu és a 444.hu szerint összehívták ma délutánra a bank itthoni dolgozóit.

Piaci pletykákra nem reagálnak

Az Index több raiffeisenes forrásból is úgy értesült, hogy ilyen tájékoztatás még nem történt: bár valóban volt szó egy értekezletről, de azt elhalasztották, így semmit nem is jelentettek be a dolgozóknak.

Mint korábban megírtuk, az apró, eddig leginkább kkv-hitelezéssel foglalkozó Széchenyi Bank nézte ki magának a százszor nagyobb magyarországi Raiffeisen Bankot. Az üzlet nehezen elképzelhető valamilyen formájú állami támogatás nélkül, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azonban egy keddi esti tévéműsorban még arról beszélt, hogy nem olyan biztos az üzlet.

 

A Napi.hu ismeretlen forrásra hivatkozva arról írt, hogy 1 euróért adják el az osztrákok a bankot. A Raiffeisen egyelőre csak annyit erősített meg hivatalosan, hogy valóban kapott ajánlatot – mást azonban nem.