Varga: Az osztrákok döntenek a Raiffeisenről

2014.01.08. 00:09

Varga Mihály szerint a Raiffeisen Bank eladásával kapcsolatban az osztrákoknak kell dönteniük, hogy eladják-e a magyarországi leánybankot, vagy sem. A nemzetgazdasági miniszter erről az M1 Az este című műsorában beszélt kedden.

„Én azért arra még nagy tételben nem fogadnék, hogy ez a tranzakció be is fog következni" –

jelentette ki a miniszter. Hozzátette, hogy ez a bank hosszú éveken keresztül nyereséget hozott a tulajdonosainak, és ha most átmenetileg el is gondolkodnak azon, hogy el kellene adni, az sem zárható ki, hogy a végén meggondolják magukat.

Varga Mihály nem erősítette meg azt a lapértesülést, hogy a kisebbségi állami tulajdonban lévő Széchenyi Kereskedelmi Bank ajánlatot tett a Raiffeisen magyarországi leánybankjára.

Kifejtette ugyanakkor, hogy a magyar államnak, mint az említett kis bank kisebbségi tulajdonosának arra kell figyelnie, hogy az adófizetők pénze megfelelően hasznosuljon. Ha úgy látják, a magyar államnak nem érdeke az, hogy banki tranzakciókban vegyen részt, akkor határozottan ki kell fejteni ezt az álláspontot, és ki kell mondani, hogy ez nem támogatható. 

még nem tartunk itt

Az európai bankunióval kapcsolatos kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta: a döntésnek először az eurózónában kell megszületnie. Magyarország nem tagja az eurózónának, ezért egyelőre figyelnie kell az ezzel kapcsolatos, előkészítés alatt lévő javaslatokat, döntenie pedig majd akkor kell a bankunióhoz való csatlakozásról, amikor kialakulnak annak pontosabb keretei, írja az MTI.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mikor lehet tagja az eurózónának, úgy válaszolt: Magyarországnak még jónéhány éve van addig, hogy megerősödve, gazdaságilag jobb kondícióba kerülve mérlegelje ezt a kérdést. Úgy vélte, reálisan az évtized vége felé merülhet fel majd ez a kérdés.