A Sólyom-vezér nagy panamai svindlije

2014.01.09. 12:02
Filmbe illő csalással vádolják Panamában a Sólyom Airways irányítójaként ismert Welsz Tamást. A vádirat szerint a kalandos életű üzletember Tom Wallace néven magyarok érdekeltségében álló offshore cégeket nyúlt le. De míg a panamai hatóságok villámgyorsan léptek, addig a magyar rendőrség hónapok óta csak ül az ügyön.

Elkészült a panamai vádirat, vagyis most már hivatalosan is vádlott a közép-amerikai országban a Sólyom Airways jelenlegi irányítójaként ismert Welsz Tamás – tudta meg az Index panamai hatósági forrásokból.

Ahogy azt korábban már megírtuk, Welszt és barátnőjét, Horthy Andreát közokirat-hamisítás és csalás miatt az Interpolon keresztül is körözteti a panamai ügyészség, miután a közép-amerikai országból megszöktek. A nemrég elkészült vádirat szerint a Panamában Tom Wallace-ként ismert Welsz Tamás két társával, Horthyval és egy panamai, Eduardo Enrique Arange Sucre nevű férfival közösen olyan kinti offshore cégeket nyúlt le, amelynek valódi tulajdonosai magyar üzletemberek voltak. 

Magyarok alól szedték ki az offshore-t

Panama abból él, hogy ilyen cégeknek ad otthont, ezért a kinti hatóságoknak létfontosságú, hogy a tulajdonosok biztonságban érezzék magukat. Emiatt aztán rendkívül ritkán fordul csak elő, hogy valaki a cégnyilvántartási rendszerrel visszaél, például okiratot vagy részvényt hamisítva. Egy Indexnek név nélkül nyilatkozó tisztviselő csak egy nyolc évvel ezelőtti esetre emlékezett, amikor a csalók oroszok offshore cégét írták a saját nevükre. Ők egy csatornában végezték, mielőtt a rendőrség felderíthette volna az ügyüket.

Offshore-paradicsom 

Panama az offshore cégekből él. A közép-amerikai országban komplett iparág épült az ilyen társaságok alapítására és fenntartására. Ha valaki Panamában offshore céget alapít, akkor lehetősége van arra, hogy anonim részvényt kapjon, így nyilvánosan senki nem tudja, hogy ő a tulajdonos.

Legfeljebb az ügyvezetők személye ismert, akik – bár lehetnek maguk a tulajdonosok is – legtöbbször helyiek. Egy panamai offshore cégbe három ügyvezető kell: a pénztáros, a titkár és az elnök. Természetesen a cégalapításkor megszületnek azok a háttérdokumentumok, amelyekkel a hatóságok felé igazolni lehet, kik a valódi tulajdonosok, akiknek a beleegyezése nélkül az ügyvezetők nem léphetnek semmit, így például nem értékesíthetnek részvényt sem. A lényeg, hogy csak az ő neveik láthatóak a cégnyilvántartásban, ha a részvényesek anonimak.

Szerencsére Welszék nem jutottak ilyen sorsra, pedig a vádirat szerint pontosan ezt csinálták: 2012 nyarán két olyan, valójában magyar vállalkozók érdekeltségébe tartozó offshore céget szemeltek ki, amelynek a részvényeit és az okiratait meghamisították, és átírták azokat a saját nevükre. Ez volt később a sértettek szerencséje, ha ugyanis csak a részvényeket és a háttérdokumentumokat hamisítják, és ügyvezetőknek nem saját magukat teszik meg, nehezebben lehetett volna kideríteni, kik állnak a csalás hátterében.

Csakhogy információnk szerint az eredeti tulajdonosok személyesen ismerték Welszt és Horthyt, így amikor hosszú hónapokkal később, 2013. februárban a tudomásukra jutott, hogy a panamai céget a páros „kiszedte” alóluk, azonnal jelezték ezt a kinti, a cégalapításban résztvevő ügyvédeiknek, akik „visszacsinálták” az eredeti állapotot.

Igen ám, de Welszék márciusban újra kimentek, és megint hamisítottak közokiratokat, így újra ők lettek az ügyvezetők. Az eredeti tulajdonosok ekkor Panamába utaztak, és feljelentést tettek a rendőrségen, egyúttal a valódi háttérdokumentumokkal igazolták a hatóságok előtt, hogy tényleg ők a cégek tulajdonosai, noha már kétszer kicsalták azt alóluk. Ekkor az érintett panamai cégek működését a hatóságok felfüggesztették.

Mentek, jöttek

Nem sokkal később váratlan fordulat történt: Welszék is kiutaztak Panamába, és ők is feljelentést tettek, azt állítva a rendőröknek, hogy őket lopták meg azok, akik valójában a cégek eredeti tulajdonosai. A rendőrök ekkor már tudták, mi az igazság. Miután kihallgatták Welszt és a barátnőjét, megtiltották nekik, hogy a nyomozás befejezéséig elhagyják az országot. A páros ennek ellenére repülőre ült, és meg sem állt Magyarországig. A panamaiak elfogatóparancsot adtak ki ellenük, majd tavaly ősszel az Interpolon keresztül is köröztetni kezdték őket.

Welsz Tamás a Charity March egyik kiküldetésén
Welsz Tamás a Charity March egyik kiküldetésén
Fotó: charitymarch.com

Ebben az időszakban történt, hogy Welsz és Horthy budapesti cége, a Charity March Kft. a Seychelle-szigeteken bejegyzett cég, a Cavalli Continental Ltd. tulajdonába került, majd megvásárolta a hozzá hasonlóan szintén kalandos életű Sólyom Airwayst. Welsz a sajtónak azt állította, afrikai befektetőket szerez a csődbe ment légitársaságnak, de eddigi tevékenységeit látva nem csodálkoznánk, ha valójában a cég „eltemetése” fűződne végül a nevéhez. 

Az Index panamai forrásai szerint a kinti offshore cégek, amelyeket Welszék a vádirat szerint lenyúltak, nem azért kellettek nekik, hogy a társaságok bankszámláin lévő pénzeket megszerezzék, ennél érdekesebb a történet. Úgy tudjuk, Welsz azért tette rá a kezét ezekre a cégekre, hogy így megszerezze az offshore társaságok tulajdonában álló magyar cégek ingó és ingatlanjait. Ez jórészt sikerült is neki, becslések szerint százmilliós értékű vagyonhoz jutott így hozzá. Autóhoz, ingatlanhoz, amelyeket így idehaza a nevére íratott. 

Budapesten áll az ügy

A magyar üzletemberek, akiknek az offshore cégeit Panamában a vádirat szerint csalással megszerezte, a magyar rendőrségen is feljelentést tettek. Azaz valójában egy eset, de két külön ügy van: egy Panamában, amelyben már vádat is emeltek Welszék ellen és egy Budapesten, de itt még csak gyanúsítottak sem lettek. Amíg a panamai rendőrség viszonylag gyorsan, néhány hónapnyi nyomozás alatt meghallgatta a sértetteket, kihallgatta a gyanúsítottakat, feltárta a cégalapítás összes körülményét, beszélt az alapításban résztvevő ügyvédekkel és közjegyzőkkel, majd tavaly év végén lezárta a nyomozást és megszületett a vádirat, addig a magyar rendőrség lényegében alig haladt valamit. Pedig információnk szerint a panamaiak minden szükséges dokumentumot megküldtek a magyaroknak, pontosabban a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályának, ahol a nyomozás folyik.

Részben azért, mert a magyar hatóságok csak toporognak az ügyben, részben pedig amiatt, mert az Interpol-körözés ellenére Welszék szabadon járnak-kelnek (legalábbis idehaza), vannak, akik azt gyanítják, a férfinak felsőbb kapcsolatai lehetnek, és ezért élvez valamiféle védelmet. Való igaz, hogy az Indexnek több, Welsz környezetében valaha megfordult ember is azt állította, hogy a rendszeresen Bissau-Guineába kijáró férfi nemcsak kiváló afrikai kormányzati kapcsolataival kérkedett, de többször utalt arra is, hogy titkosszolgálati vonalon is vannak kapcsolatai. Érdekes mindenesetre, hogy a Sólyom története sem volt mentes ettől a száltól, hiszen a légitársaság egyik alapítója, Vágó József egykoron a Nemzetbiztonsági Hivatalnak dolgozott. 

Persze létezik egyszerűbb magyarázat is arra, miért mozoghat szabadon idehaza Welsz és a barátnője úgy, hogy közben körözik az Interpolon keresztül. Az, hogy a magyar állam nem ad ki magyar állampolgárt egy közép-amerikai országnak. Merthogy Panamában a hazainál sokkal rosszabb börtönviszonyok uralkodnak.

Az interpolos körözést szívcsakrákkal kimagyarázó Welszék mégsem lehetnek teljesen nyugodtak. Ha ugyanis a panamai bíróság a távollétükben később elítéli őket, akkor vagy itt, vagy ott, de kénytelenek lesznek leülni a börtönbüntetésüket. Márpedig panamai forrásaink szerint erre jó esély van, egy helyi tisztviselő az Indexnek azt mondta: szinte biztos, hogy a távollétükben is lesz bírósági tárgyalás. Ha bűnösnek mondják ki őket, akkor fejenként akár nyolc évet is kaphatnak.