Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Tavaszig gondolkodik még a Kúria

2014.01.09. 09:44

Tavaszig elkészülnek majd a Kúria jogegységi határozatának hiányzó pontjai, "de akkor sem állunk meg, ha szükséges, megyünk tovább" - mondta a devizahiteles ügyről Darák Péter Kúria-elnök a Heti Válasznak.

Darák Péter szerint nem a Kúria fog jogszabálytervezetet kidolgozni a devizahiteles problémára. Szavaiból kiderült: társadalmi csalódottságot érez a Kúria december 16-ai jogegységi határozata miatt, de ez a túlzó társadalmi elvárásokkal magyarázható. Mint ismeretes, az egyoldalú banki kamatemelésekről és az árfolyamrésről nem rendelkezett a Kúria, az ezzel kapcsolatos jogegységi döntésről megvárja az Európai Bíróság legkorábban február 12-én várható iránymutatását.

A devizahitelezés nem vágható át gordiuszi csomóként, egyetlen mozdulattal - véli a Kúria elnöke. Elmondása szerint nem volt szándék, hogy jelzést adjon a törvényhozóknak, mely pontokon kellene rendezni a kérdést. "A jogalkotók nagy tapasztalatú emberek, a Kúria elnökének üzenete nélkül is tudják, mit kell tenniük". Más a mostani helyzet azokhoz képest, amikor a Kúria már tett jogszabály-módosítási javaslatot.

A Kúria máskor tett már jogszabály-módosításra javaslatot, ám ez egy egészen más helyzet, itt többféle alternatíva közül kell dönteni, és az alaptörvénnyel ellentétesnek tartaná, ha a Kúria jogalkotói szerepet vállalna ebben az ügyben. Arról, hogy a jelenlegi árfolyamon vagy a felvételin kell-e elszámolni a devizahiteleket, Darák szerint egyelőre nem lehet beszélni, nem született ugyanis még jogerős döntés ebben a kérdésben, márpedig a Kúria csak ezek alapján hozhat döntést.

A Kúriáétól élesen el nem térő, "fogyasztóbarát szemlélettel" rendelkező Európai Bíróság döntése alapján tavaszig elkészülhet a Kúria jogegységi határozata az eddig hiányzó pontokról is, "de akkor sem állunk meg, ha szükséges, megyünk tovább".