Újabb rezsicsökkentés: az Mtelekom bedobhatja a törölközőt

2014.01.09. 13:58

Egyre biztosabb, hogy még a választások előtt jön a rezsicsökkentés harmadik köre, ami érzékenyen érinti a Magyar Telekom energia kiskereskedelemét. A rezsivágás arra kényszerítheti a vállalatot, hogy az egyetemes szolgáltatások területéről kivonuljon, írta a portfolio.hu.

Tavaly két ütemben - januárban és novemberben - összesen 20 százalékkal mérséklődött a lakossági gáz, az áram és a távhő ára, korábbi lapértesülések alapján nem kizárt, hogy a harmadik csökkentéssel összesen 30 százalékkal essen a gáz, az áram és a távhő ára 2012 év végéhez képest.

A Magyar Telekom 2010 második negyedéve óta nyújt lakossági és vállalati ügyfeleinek áram- és gázszolgáltatást, a földgáz és a villamos energia árából a lakossági ügyfeleknek 3-8 százalék közötti kedvezményt ad, a vállalati ügyfelek közül a kisfogyasztóknak 5 százalék kedvezményt nyújt, a közepes és nagyfogyasztóknak egyedi ajánlatokat nyújt. Tavaly szeptember végén az áramszolgáltatási helyek száma közel 107 ezer, a földgáz szolgáltatási helyek száma pedig már közel 68 ezer volt. Tavaly már az összes bevétel közel 7 százaléka származott az energia kiskereskedelemből.

A rezsicsökkentések érzékenyen érintik a vállalatot, a rezsicsökkentések előző két köre valószínűleg veszteségessé tette a tevékenységet, a harmadik kör pedig valószínűleg ellehetetleníti a szolgáltatást, legalábbis a lakossági szegmensben. A rezsivágások csak az egyetemes, vagyis lakossági szolgáltatást érintik, ebből az energia bevételek 35 százaléka származik a Magyar Telekomnál.

Igazából nem okozna meglepetést, ha a Magyar Telekom kivonulna a lakossági energiaszolgáltatásból, erre utalt az is, hogy 2013 második felében már nem reklámozták aktívan az ügyfeleknek az energia kisker szolgáltatást, ami meg is látszott a tavalyi harmadik negyedévben a szolgáltatási helyek számának alakulásán (az áram gyakorlatilag stagnált, a gáz pedig csökkent). A vállalat tehát már tavaly is kivárt, a rezsicsökkentések harmadik körének bejelentése azonban kikényszerítheti, hogy lépjen a menedzsment.