Nagyon rossz adat jött az USA-ból

2014.01.10. 15:28
Csak 74 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban, ami 2011 januárja óta a legrosszabb szám. Ez azért fontos, mert az amerikai jegybank, a Federal Reserve ezeket a számokat nézi, amikor az egész világot meghatározó pénzpolitikájáról dönt. Ami rossz, az néha jó.

Mindössze 74 ezer fővel bővült a mezőgazdaságon kívül dolgozók száma az USA-ban, ami messze elmarad mind az elemzői várakozásoktól, mind az utóbbi hónapok átlagától. A munkanélküliség viszont 7 százalékról 6,7 százalékra esett.

 

A munkanélküliség leginkább azért csökkent a megfigyelők szerint, mert sokan kiestek az álláskeresők közül: januárban átmenetileg megszűnt a hosszú ideje állástalanoknak járó segély, ezért sokan úgy dönthettek, nem lesznek regisztrált munkanélküliek. A munkaerőben részt vevők aránya 62,8 százalékra esett – évtizedek óta nem járt ilyen mélyen ez a mutató.

Azért fontos ez az adat, mert a Fed a leginkább az amerikai munkaerőpiac alapján dönti el, hogy folytatja-e a globális tőkepiacokon meghatározó eszközvásárlási programját. Ezt decemberben csökkentette picivel, de a monetáris testület tagajai jelezték: ez a jövőben akár változhat is – például ha romlik a munkaerőpiac állapota.