A cukor 90 százaléka áfacsalt

2014.01.13. 07:37

Áfacsalás útján kerül a boltokba a cukor nyolcvan-kilencven százaléka, beleértve a Kaposváron gyártott termékek jelentős részét is, mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Cukor (MC) Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese.

Hájos László szerint például egy Győrből a legközelebb eső szlovákiai településre átguruló, majd onnan átpapírozott okmányokkal visszatérő kamion – a hozzávetőlegesen húszezer forint üzemanyagköltséggel szemben – kétmillió forint hasznot hoz az áfacsalóknak.

A 2011-ben kiderített négymilliárdos és a múlt évben felderített egymilliárdos cukoráfacsalással kapcsolatos felvetésre Hájos László azt mondta, ennél jóval több illegális eljárás volt, illetve van folyamatban.

A csalók ma már kifinomult módszerekkel igyekeznek megelőzni az adóhatóság nyomozóinak közbelépését. Nemcsak az történik, hogy a magyar cégektől szlovák vállalkozások számára vásárolt áru el sem hagyja az országot, és idehaza értékesítik, hanem egy kicsit meg is utaztatják a cukrot. Hájos szerint több száz olyan, időközben megszűnő áfacsaló csoportról is beszélhetünk, amelyek nem kerültek a hatóság látókörébe – véli a vezérigazgató-helyettes.

Az Index legutóbbi cikkében bemutatta, mennyi gyanús cégre és furcsaságra bukkanhatunk egy kiló cukorral, a cikket itt olvashatja el.