Csak a választások után derülhetnek ki a trafiktitkok

2014.01.13. 08:40

Még legalább fél év, mire kiderülnek a trafikpályázat titkai. Ahogyan arról múlt héten beszámoltunk, Molnár Csaba, a DK politikusa bár pert nyert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ellen, a tárca még fellebbezhet az elsőfokú döntés ellen.

A politikus képviseletét ellátó ügyvédi iroda most a Népszabadságnak azt mondta, ha az ítéletet helybenhagyják, úgy a fejlesztési minisztériumnak nagyjából fél év után kell majd közzétenni az eddig visszatartott adatokat a bírálóbizottság kiválasztásáról, összetételéről, illetve a nyertes és vesztes pályázatok értékelését tartalmazó pályázati értékelési jegyzőkönyveket.

Mint megírtuk, a fejlesztési tárca 9,5 millió adóforintot költ jogi képviseletre a trafikpályázati anyagokba bepillantani kívánók által indított perek, többek közt az Index pere kapcsán.

Az NFM korábban azzal indokolta az információk visszatartását, hogy a trafikpályázat anyagai nem közérdekűek, illetve a pályázók személyes adatait tartalmazzák. A Fővárosi Ítélőtábla ugyanakkor megállapította: a pályázat anyagai, így az üzleti terv az információs törvény szerint nem minősül személyes adatnak.

Míg a Czeglédy Ügyvédi Iroda a Molnár Csaba által indított perben csak a bírálati bizottsággal kapcsolatos adatokat, illetve az értékelési jegyzőkönyveket pereli az NFM-től, az Index és más lapok a teljes pályázati anyag közzétételéért perelnek. A júniusban indított per jogi képviseletét ellátó TASZ-nál elmondták: bár információszabadságról szóló ügyeket soron kívül kellene tárgyalnia a bíróságoknak, érthetetlen oknál fogva azóta, azaz fél éve nem tűzték ki a tárgyalást.