Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Hiába a bankkártyaadó, fizetünk vele

2014.01.13. 17:12

A bankkártya-műveleteket terhelő tranzakciós illeték nem vetette vissza a kártyahasználati kedvet - derül ki a MasterCard felméréséből. A bankkártyát bolti fizetésre is használók aránya az egy évvel korábbi 81-ről 84 százalékra nőtt tavaly év végére, ugyanakkor a kártyával kizárólag készpénzt felvevők aránya 10 százalék alá esett.

Van mindenkinek

A bankkapcsolattal rendelkező városi népesség 94 százalékának van legalább egy bankkártyája, 10 százalék pedig egynél többel is rendelkezik. Tavaly a gyakori kártyás vásárlók aránya jelentősen nőtt, az alkalmi használóké pedig csökkent - közölte a MasterCard.

A készpénzfelvételi szokásokat vizsgálva kiderült, hogy a válaszadók 45 százaléka vesz fel készpénzt havonta több alkalommal.

Tíz utazóból nyolc magával viszi a bankkártyáját külföldre. Ennek a csoportnak azonban csak a fele használja a kártyáját készpénzfelvételre, illetve vásárlásra az utazás során, a másik fele vésztartalékként viszi magával. Az utazók nagy része, 71 százaléka ugyanis még itthon, előre vált annyi valutát, amit elegendőnek vél a teljes kint tartózkodás időtartamára.

Nahát, interneten is lehet vele fizetni?!

A MasterCard felmérése szerint a hazai kártyabirtokosok mintegy fele tudja, hogy a kártyája alkalmas internetes fizetésre is. Míg az online kereskedelem forgalma jelentősen nőtt az elmúlt években, az interneten kártyával fizetők aránya változatlan a korábbi évekhez képest, a vásárlók mintegy harmada választotta a bankkártyás fizetést az interneten 2013-ban.

Ennek fő oka a felmérés szerint az, hogy a vásárlók szeretnek akkor fizetni, amikor megkapják az árut. A válaszadók 63 százaléka viszont szívesen fizetne bankkártyával a futárnak kiszállításkor.