Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A magyar gazdaság mérsékelten szabad

2014.01.14. 21:46

Hongkong ismét, immár huszadik éve folyamatosan a világ legszabadabb gazdaságának minősült az amerikai Heritage Alapítvány rangsorában.

A rangsorból, amelyet az Ázsiai Pénzügyi Fórum (AFF) keddi napján Hongkongban ismertettek, kiderül, hogy a kínai Hongkong Különleges Igazgatási Terület 90,1 pontot szerzett meg az elérhető 100 pontból. A világátlag 60,3 pont volt.

A gazdaság szabadságának fokát több összetevőből állapítják meg a szakemberek. Hongkong a kereskedelmi és a pénzügyi szabadság tekintetében is őrzi vezető helyét a világon, a befektetések és a tulajdonjogok szabadsága vonatkozásában második helyen áll. Az üzleti élet szabadságában szintén Hongkong került az első helyre, javítva korábbi pozícióján.

Nyitott, kedvező, átlátható

A Heritage kiemelkedőnek tartja a világ egyik pénzügyi központjának számító Hongkong piaci nyitottságát, az átlátható szabályozási környezetet, valamint a kedvező adózási gyakorlatot. Az amerikai kutatóintézet 1995 óta publikálja jelentéseit a világ gazdaságainak szabadságfokáról, Hongkong azóta mindig az első helyen végzett.

A Heritage frissen közölt rangsorában csak három gazdaság minősült szabadnak (80-100 pont közötti eredménnyel), Hongkong mellett Szingapúr és Ausztrália. Hongkongot az alapvetően szabad, a 70-79,9 pontos kategóriában Chile követi, és itt található egyebek mellett Dánia 76,1, az Egyesült Államok 75,5 és Nagy-Britannia 74,9 ponttal. Észtország 75,9, Németország 73,4 pontot ért el.

Magyarországot a mérsékelten szabad csoportba sorolták, pontszáma 67 pont, 0,3 ponttal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez az 51. helyet jelenti a rangsorban, közvetlenül Lengyelország (50.) után, ugyanakkor Szlovákia (57.), Bulgária (61.), Románia (62.), Portugália (69.), Franciaország (70.) vagy Olaszország (86.) előtt.