Hitelt szeretne? Erre számíthat idén

2014.01.14. 11:37

Nem számítunk arra, hogy érdemben olcsóbbak legyenek a hitelek a mai szinthez viszonyítva – írja elemzésében a Bankmonitor.hu. A cikk szerint az amerikai jegybank lassú visszavonulásának eredményeként emelkedhetnek a kamatok globálisan, míg az alacsony infláció inkább az alacsony kamatszint fennmaradását valószínűsíti.

Magyarországon kizárólag a legrövidebb kamatperiódussal rendelkező hitelek kamata csökkenhet átmenetileg. Az 5 éves magyar állampapír hozam (mely sok esetben meghatározó a lakáshitelek kamatváltozásánál) az MNB kitartó kamatcsökkentései ellenére szinte pontosan a fél évvel ezelőtti szinten van.

A hitelpiacot érdemben befolyásolhatja, ha a kormány előállna két, már korábban belebegtetett dologgal:

  1. a régóta várt „félszocpollal”, mely a használt lakások vásárlásához igénybe vehető – nem visszafizetendő! - állami támogatást jelenti. A félszocpol nagyon sok család számára jelentené a lakásvásárláshoz az önerő meghatározó részét
  2. Varga Mihály, gazdasági miniszter utalt rá, hogy a kormányzat „gondolkozik” a vállalatok számára rendelkezésre álló 2,5 százalékos hitelprogramhoz (NHP) hasonló hitelprogramkidolgozásán a lakosság részéreis (ez különösen azért lenne indokolt, mert a jelenleg elérhető államilag támogatott kamatozású lakáshitelek már nem jobbak, mint a bankok normál hitelei).

A kamatok alakulásától független tényező, de a Bankmonitor.hu megítélése szerint a hitelek elutasítottsága szép lassan csökkeni fog 2014-ben. Míg a válság előtt egészségtelenül sok hitelt vettünk fel, most egészségtelenül keveset. Több száz éve ismert és sokszor igazolt tény: hogy egy társadalom és gazdaság normál fejlődéséhez hitelre szüksége van.

A portál a következő javaslatokat teszi:

  • a jelenlegi alacsony kamatszint mellett 5 éves kamatperiódussal érdemes felvenni a hiteleket és ezzel hosszú távra kiküszöbölni az esetleges jövőbeli kamatemelkedés hatását (mely most a hitelek elsődleges kockázata).
  • akinek meglévő hitele van, nagy valószínűséggel talál olyan új hitelt, ami jobb feltételekkel (alacsonyabb havi törlesztő részlettel) rendelkezik. A különbség esetenként 10 ezer forint feletti is lehet havi szinten

Ma a legjobb hitelek közül válogatva 10 millió forintot 20 évre 65-70 ezer forintos havi törlesztővel lehet felvenni. Az olcsó lakáshitel különösen annak fényében lehet vonzó, hogy az ingatlanárak nemzetközi összehasonlításban is alacsonyak Magyarországon. Így jelenleg mind a lakások ára, mind pedig a megvásárláshoz szükséges hitel olcsó. Ez csak úgy fordulhat elő, hogy ma kerülik a hitelfelvételét az emberek hazánkban és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság miatt inkább nem vesznek ingatlant. Idővel ez is meg fog változni.

Ha nem kívánjuk lakásunkat fedezetként adni a hitel mögé, akkor az evidens választást a személyi hitelek képviselik. Ezen hitelek kamatszintje (THM) jelenleg 18-25 százalék között mozog átlagosan. A kamatcsökkentések önmagukban az ilyen hitelek kamatát nem fogják befolyásolni. Itt érdemi kamatszint csökkenés csak akkor következhet be, ha a bankok azt érzékelik, hogy ezen hitelek visszafizetési valószínűsége érdemben nő a jelenlegi szintről, azaz a kockázat csökken. Ez feltehetően nem 2014-ben fog bekövetkezni, legalábbis nem számottevő mértékben. Persze senki ne essen tévedésbe: a fedezet nélküli hitelek az egész világon lényegesen drágábbak, mint ingatlan fedezettel bíró társaik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport