Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

MNB: Nem hat közvetlenül Magyarországra a Fed lépése

2014.01.15. 11:43 Módosítva: 2014.01.15. 16:19

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint a Fed eszközvásárlási programjának leépítése nem lesz hatással a magyar monetáris politikára, nem hoz magasabb jegybanki alapkamatot.

Balog Ádám szerdán Bécsben a Euromoney konferencián egy, a monetáris politikáról szóló panelbeszélgetésen kiemelte: az eszközvásárlási program visszavágása még nyitott téma, és bár felvet néhány kérdést, és az MNB folyamatosan elemzi a helyzetet, de nem hat közvetlenül Magyarországra.

A magyar monetáris politikát Balog szerint elsősorban a fundamentális folyamatok határozzák meg: a reálgazdasági folyamatok tartósan alacsony kamatkörnyezetet indokolnak, amit támogat a külső, alacsonyan maradó kamatkörnyezet is. Ezenkívül stabilitási szempontból a makroökonómiai mutatók jók, az ország jó befektetési célpont, a forint árfolyama pedig stabil volt az utóbbi egy évben.

Az MNB alelnöke szólt arról is, hogy Magyarországon az alacsony infláció ellenére sincs deflációs veszély. Azt azért elismerte, hogy a magyar gazdaságot továbbra is a termelő kapacitások optimálistól elmaradó kihasználtsága jellemzi, a kibocsátási rés változatlanul negatív.