Már majdnem optimisták a magyar cégek

2014.01.15. 11:39

Az előző negyedévi megingás után újra optimistábbak a hazai vállalkozások. A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index 5 pontos emelkedést követően jelenleg -13 ponton áll. 

ok
Fotó: i.imgur.com

A javulás azzal magyarázható, hogy nagymértékben növekedett a benyújtott uniós pályázatok aránya, és a vevőkkel kapcsolatban is bizakodóbbak lettek a vállalkozások, miközben a gazdaságpolitikával és a közterhek változásával kapcsolatos várakozások nem romlottak tovább. A pozitív tendencia minden ágazatban megfigyelhető, azonban jelentősebb bizalomnövekedés az agrárcégeknél tapasztalható – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló negyedéves K&H kkv bizalmi index értéke az előző negyedévben tapasztalt visszaesés után újra 5 ponttal emelkedett.

  • Közel 36 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben átlagosan benyújtott uniós pályázatok száma, valamint 5 százalékponttal nőtt azoknak a cégeknek az aránya, akik olyan pályázati lehetőséget találnak, amely komolyan érdekelheti a céget.
  • A vevőkkel kapcsolatos várakozások is javultak; jelenleg átlagosan 28 munkanapos fizetési határidővel szembesítik a vevők a cégeket, így mintegy 4 nappal csökkent az átlagos fizetési határidő az előző negyedévhez képest.
  • Nyár közepén a belső fogyasztás is túljutott a mélyponton, és folyamatosan bővül a kiskereskedelmi forgalom.
  • Továbbra is a vállalkozások közel fele (49 százalék) várja a közterhek növekedését, viszont csökkent azon vállalkozások aránya, amelyek nagyobb mértékű közteher növekedést prognosztizálnak.
  • A vállalkozások 27 százaléka véli úgy, hogy a kormányzat következő egy évi munkája inkább vállalkozásbarát lesz, ami 4 százalékpontos növekedés az előző negyedévhez képest.

Helyzetüket tekintve szokásos módon a középvállalkozások a legoptimistábbak, várakozásaik már a pozitív tartomány körül mozognak (-1 pont), azonban a mikrovállalkozások továbbra sem látják olyan derűsen a jövőjüket.