8 milliárdra perlik az államot a tönkrement játéktermesek

2014.01.17. 11:10

Több mint 8 milliárd forintra perelte be az államot egy szerencsejáték-szervező cégcsoport: arra hivatkoznak, hogy szerencsejáték-iparra vonatkozó jogszabályok változtatása miatt mentek tönkre, írja a Blikk. A lap szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az ország egyik legdrágább ügyvédi irodáját bízta meg, hogy a Fővárosi Törvényszék előtt zajló perben képviselje a tárcát.

A Blikk szerint a tárca 175 millió forintot fizethet a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodának, melynek alapítója és névadója, Trócsányi László jelenleg párizsi nagykövetként képviseli az országot. A lap kérdésére az NFM elmondta, az ügyvédi iroda a szükséges szakmai tudás és tapasztalat, többfajta jogterületen való jártasság alapján, pályáztatás útján kapott megbízást az alperes Magyar Állam képviseletére. A cég korábban Budapesten öt közepes méretű kaszinót üzemeltetett, és több mint 150-en dolgoztak náluk.

2012-ben először ötszáz-hétszáz százalékos adóemeléssel hozták lehetetlen közeli helyzetbe a játékgépes vállalkozásokat, 2013 októberében pedig az összes nyerőautomatát betiltották. Az Országgyűlés december 10-én aztán tizenegy játékkaszinó és bennük összesen 3300 nyerőgép működését engedélyezte.

A törvény szerint ötszázezer lakosonként legfeljebb egy játékkaszinót lehet üzemeltetni, azzal a megkötéssel, hogy a fővárosban és Pest megyében összesen maximum ötöt, a Dunántúlon és a keleti országrészben pedig hármat-hármat. A kaszinókban egyenként legfeljebb háromszáz pénznyerő automata működhet.