Egyre több az illegális cigi

2014.01.17. 11:57

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSz) valamint a Philip Morris Magyarország Kft. és a JTI Hungary Zrt. az iparág, a kiskereskedők, a kormányzat és a hatóságok összefogására szólít fel a dohánytermékek illegális kereskedelmének visszaszorítása érdekében.

A felvetés aktualitását az adja, hogy a GfK Hungária dohányiparági szereplők megbízásából készített, november-december hónapokban elvégzett kutatásának eredménye szerint a május-június hónapban elkészült első tanulmányban mért közel 8 százalékos illegális cigaretta forgalom az év végére 11,8 százalékra nőtt.

Az kutatásnál az ilyenkor szokásos módszert alkalmazták: a legnagyobb hazai városok utcáin, illetve a közterületi szeméttárolókban megtalálható üres cigarettás dobozok begyűjtésével mérték fel a piacot. A 2012-es kisebb mértékű emelkedése után a külföldi cigarettatermékek aránya 2013 első felében 7,7 százalékról 2013 végére pedig 11,8 százalékra nőtt.

Kelet-Magyarország a legfertőzöttebb

Az országos emelkedés régiós megoszlása a keleti- és középső országrész fertőzöttségének egyértelmű növekedését mutatja. A fővárosban megduplázódott, Kelet-Magyarországon pedig több mint 50 százalékkal nőtt az illegális cigarettaforgalom a május-júniusi időszakban mért értékekhez képest. Egyes keleti városokban 30-40 százalékot is elér a cigaretták illegális forgalma, Kisvárdán pedig 53 százalékot mértek. A fehéroroszországi cigaretták aránya már több mint 50 százalékot tesz ki az illegális termékek körében.

A tanulmány korábban nem terjedt ki a kisebb városok és falvak fertőzöttségének, és az egyre nagyobb piacrészt birtokló vágott dohánytermékek feketepiacának mérésére, most először mérték fel ezt a piacot. Ebből az derült ki, hogy a a dohánytermesztő megyékben az országos átlagnál lényegesen kisebb a legális cigarettadohány fogyasztás, ez pedig az illegális cigarettadohány forgalmával magyarázható.

Tekerjük, vagy illegális dohányt veszünk

Az Országgyűlés nemrég elfogadott egy törvénymódosítást, amely  bevezeti a szárított és fermentált dohány regisztrációját, és jelentősen megemeli az illegális kereskedelemhez kapcsolható szankciókat, a dohányipari szereplők azt várják, hogy ettől javulni fog a helyzet.

Az elmúlt évek sorozatos áremelkedései és a magyar fogyasztók vásárlóerejének csökkenése miatt a dohánypiac átrendeződése figyelhető meg. Az árérzékeny fogyasztók olcsóbb termékekre váltanak. A cigarettapiacról a cigarettadohány, tehát a tekert cigi felé történő elmozdulás, és a feketepiaci termékek forgalmának erősödése a tendencia. A 2012-es közel 11,2 milliárdos cigaretta piac 9,2 milliárdra zsugorodott 2013 végére, miközben a cigarettadohány fogyasztása 9 százalékkal nőtt.