Angéla, Petronella
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Erre költ 30 milliárdot Matolcsy

2014.01.17. 12:19

A Magyar Nemzeti Bank „Értéktár program” elnevezéssel műkincs-visszavásárlási programot indít, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldi tulajdonba került, legfontosabb műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára és a hagyatéki értékek itthon tartása, derül ki az MNB honlapjáról. A program megvalósítására az MNB igazgatósága a 2018. december 31-ig tartó időszakra vonatkozóan 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretösszeget határozott meg.

A program keretében a jegybank lépéseket kíván tenni azért, hogy felkutassa és gyűjtemény formájában megőrizze a kiemelkedő műkincseket. A program koordinálására és a visszavásárlásra kerülő műkincsek meghatározására a jegybank műtárgypiaci szakértőkből és az MNB vezető munkatársaiból álló tanácsadó testületet hoz létre.

Ön is beleszólhat!

Az MNB lehetőséget kíván nyújtani minden, a történelem és a kultúra iránt érdeklődő állampolgár számára, hogy javaslatot fogalmazzon meg a hazánk szempontjából fontos műkincsek visszavásárlására vonatkozóan. A program egyébként az MNB társadalmi felelősségvállalási programja. Közleményükben azt írják:

Az MNB (...) elkötelezett a nemzeti értékmegőrzés és értékteremtés iránt, így jogszabályi és pénzügyi lehetőségein belül társadalmi-közösségi befektetéssel támogatja azon ügyeket, amelyek az MNB vállalt céljaihoz kapcsolódnak. A jegybank fontosnak tekinti, hogy lehetőségeihez mérten össztársadalmi jelentőségű ügyeket is támogasson, így társadalmi felelősségvállalási stratégiáján belül feladatának tartja a nemzeti kultúra támogatását is.

A közlemény szerint ezzel a jegybank kulturális értelemben gazdagítja az országot, olyan gyűjteményt kíván ugyanis létrehozni, amely hosszú távon is értékálló befektetés, egyben kézzel fogható gyarapodást jelent hazánk számára.