Nem szeretjük az alapjövedelmet

2014.01.17. 16:23
A Századvég nemrég készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a magyar lakosság több mint kétharmada nem támogatja a LÉT munkacsoport által kidolgozott alapjövedelem-koncepciót. A többség emellett úgy tartja, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését nem bírná el a magyar gazdaság.

Az alapjövedelem ötlete egy konkrét alapjövedelem-koncepció, a LÉT múlt heti bemutatója után járta keresztül-kasul a magyar közbeszédet. Az Index már korábban is írt az ötletről, és itt szájbarágó formátumban is olvashat a konkrét koncepcióról. A Századvég most kutatást végzett azzal kapcsolatban, hogy a magyar lakosság hogyan vélekedik az ötletről.

Ebből az derült ki, hogy a magyar lakosok több mint kétharmada nem ért egyet azzal, hogy mindenkinek feltétel nélkül, alanyi jogon járjon 50 ezer forint alapjövedelem, míg 30 százalék azok aránya, akik támogatják az elképzelést. A tanulmány alapján az alapjövedelem bevezetéséhez több feltétel kötődne.

Nem jó, ha csökkenti a munkabért és a nyugdíjat

A megkérdezettek közel háromnegyede (72 százaléka) nem értene egyet az alapjövedelem bevezetésével, amennyiben az 50 ezer forint bele lenne számolva a munkabérbe és a nyugdíjba. Emellett a LÉT-pénz fedezetéül megszüntetnék a családi adókedvezményt, valamint több szociális juttatást is, mint a segélyek, a gyes és a gyed. Az eredmények szerint e két további feltétel mellett még alacsonyabb a modell támogatottsága a lakosságon belül (78, illetve 80 százalék nem értene egyet vele).

Ami a modell bevezetésének lehetséges gazdasági és társadalmi hatásait illeti, a válaszadók több mint háromnegyedének véleménye szerint nem bírná el a magyar gazdaság a modell bevezetését, vagyis a jelenlegi gazdasági körülmények között nem biztosítható a mindenkinek feltétel nélkül járó alapjövedelem.

Mindent, csak ingyenélőket ne!

A kutatás alapján elmondható továbbá, hogy a lakosok többsége (61 százaléka) szerint a modell bevezetése hátrányosan hatna a munkavállalásra is, azaz hatására kevesebben dolgoznának. Minden negyedik lakos válaszolta azt, hogy az alapjövedelem bevezetése nem befolyásolná a munkavállalást, mindössze 7 százalékuk szerint dolgoznának többen.

A felmérés rávilágít arra, hogy a magyar emberek értékrendjében fontos szerepet tölt be a munka, a lakosság jelentős többsége kiáll amellett, hogy általánosságban az embereknek inkább munkából kellene megélniük (89 százalék).

A kutatás módszertana

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2014. január 15–16-án, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.  • Hírek
  • Személyi kölcsön