Móric
9 °C
15 °C

Horvátországban venne bankot az OTP

2014.01.20. 10:58
Az OTP egy horvát lapértesülés szerint megvásárolja a Banco Popolare Croatiat (BPC), amely a horvát bankpiac 0,56 százalékát birtokolja.

A Vecernji list hétfői száma szerint az OTP befejezte az olasz tulajdonban lévő horvátországi bank átvilágítását, és kedden jelenti be az akvizíciót Békeffy Balázs, a horvátországi OTP elnök-vezérigazgatója. A török KentBanka is átvilágította a bankot, de tagadta a vásárlási szándékot.

Az OTP elállt a Horvát Postabank megvásárlásától, ezért új céljai vannak a horvát bankszektorban. A lap megjegyzi, hogy a 0,56 százalékos részesedével a BPC kis falat ugyan az OTP-nek, de jó alap arra, hogy 10 százalékos részesedést szerezzen a horvát bankszektorban. A horvát bankpiacon vannak még kisebb bankok, amelyekért a legnagyobb verseny az OTP és az orosz Sberbank között fog eldőlni – véli a lap. A BPC megvételével az OTP fejlett értékesítő hálózathoz jut Zágrábban és környékén, Szlavóniában és Északnyugat-Horvátországban.

A BPC 2013 szeptemberében 9,93 millió kunás veszteséggel zárta a múlt év első három negyedévét, de a horvát piacról való kivonulás mellett szólt a csökkenő hitel-, a betét- és ingatlanállománya is.

Már ott vannak

Az OTP 2005-ben a Nova Banka megszerzésével lépett be a horvátországi piacra és mérlegfőösszege alapján a nyolcadik legnagyobb szereplőnek számít. A zadari székhelyű leánybank jelenléte leginkább az Isztriai félszigeten hangsúlyos. Az OTP banka Hrvatska 2013. első kilenc havi nyeresége 2 milliárd forint volt, míg 2012 azonos időszakában 2,7 milliárd forintos eredményt könyvelt el a bank.

A profit csökkenését a 9 százalékkal alacsonyabb működési eredmény és az 5 százalékkal növekvő kockázati költség magyarázza - derül ki az OTP-nek a tavalyi első három negyedéves eredményeket összegző jelentéséből. A horvát leánybank tőkemegfelelési mutatója stabil, 15,9 százalékos (a szabályozói minimum: 12 százalék).

20%
3490 Ft
2792 Ft
20%
3999 Ft
3200 Ft