Paks: szinte biztos az uniós vizsgálat

2014.01.20. 07:46

Ha az atomerőmű-bővítés tényleg úgy valósul meg, ahogy a kormánypolitikusok felvázolták, Brüsszel szinte bizonyosan indít tiltott állami támogatási vizsgálatot hazánk ellen, mondta Felsmann Balázs energetikai szakember, volt szakállamtitkár a Népszabadságnak.

A Nagy-Britanniában tervezett atomberuházás pénzügyi háttere jóval kevésbé államitámogatás-gyanús, mint a magyar és az orosz kormány között a paksi bővítésre kötendő megállapodás, és még ott is indult uniós vizsgálat, vélekedik Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem vezetés- és stratégiatanszékének kutatóközpont-vezetője.

A kormány a bővítéssel megbízott orosz állami Roszatomot az orosz állam által közvetlenül a magyar államnak nyújtott, 3 ezer milliárd forintos, államadósságnövelő hitelből fizetné ki. Az, hogy a hitel kamatait nem kell beépíteni a Pakson termelt áram árába szerinte legalább 9-10 forintos állami támogatást testesít meg a majdani blokkok áramának kilowattóránkénti árában.

Felsmann Balázs szerint, ha a hitelt a magyar állam juttatásaiból közvetlenül az atomerőmű fizetné vissza, akkor is indulna vizsgálat, ha ez piacinál alacsonyabb kamatfizetésnek minősülne, és akkor is, ha tőkejuttatásként kerülne a cégbe a pénz.