Tesztelték Széles energiacelláját

2014.01.20. 10:29
Picivel közelebb kerültünk a rejtély megoldásához. Az energiacella tesztüzeme lezárult, de nem fogja kiváltani a paksi atomerőmű kapacitását.

Sikeresen lezárult a háromhetes tesztüzem, jelenleg a kereskedelmi tárgyalások megkezdésére várnak az energiacellával, az egyeztetésekben több ország is részt vesz – üzente a Magyar Hírlap és az Echo Tv tulajdonosa, Széles Gábor Szanyi Tibor szocialista politikusnak.

Az írás a „Széles Gábor felvilágosította Szanyit” címet viseli. A dúsgazdag vállalkozó az utóbbi napokban több helyen is kritizálta a szocialista képviselőt.

Hogy Paks múlt héten bejelentett bővítése után vajon mi szükség lesz a találmányra, Széles úgy válaszolt, hogy

a berendezés elsősorban a háztartások részére lesz hasznos, és nem váltja ki a vállalatok jelentős energiaigényét.

D  HB20061012103
Fotó: MTI

Levelében Széles Gábor kiáll a harmadik generációs orosz atomerőművek mellett, illetve arról is beszél, hogy az energiacella bevezetésével nem szeretne legalább 2018-ig várni, mert ennél hamarabb aligha kerülnek kormányra a szocialisták. (Tavaly tavasszal még úgy volt, hogy 2013 őszére a sorozatgyártás is beindulhat.)

Széles tavaly áprilisban a Magyar Hírlapnak így beszélt a találmányról:

Nem elsősorban a nagyfeszültségen keresztül, hanem a nagy áramon keresztül csatolja ki a készülék az energiát 'a levegőből'. Ennél többet nem szeretnék erről mondani. (...) Lehet, hogy egyszer majd a feltalálók ezért Nobel-díjat kapnak, de hangsúlyozom, nem vagyok a feltalálók között, én a projekt gyártói között vagyok. Általában azt tudom mondani, hogy azoknak a berendezéseknek a tömeges gyártása, amelyek új vagy nem ismert elven működnek, csaknem annyi problémát okoz, mint a prototípus kifejlesztése.