Akciózik a kormány: itt a diplomamentés

2014.01.21. 17:24 Módosítva: 2014.01.21. 17:25
Hárommilliárd forintot tervez költeni a kormány arra, hogy azoknak, akik azért nem szerezhették meg eddig diplomájukat, mert hiányzott a nyelvvizsgájuk, képzést adjon.

Az NGM közleménye szerint "Magyarországon több tízezren azért nem tudják átvenni a diplomájukat, mert bár államvizsgáztak, a szükséges nyelvvizsgát még nem tudták megszerezni - írja a portfolio.hu. Ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium 3 milliárd forintos keretösszegből "Diplomamentő" néven képzési programot indít. A program célja, hogy a diploma megszerzésével javuljanak az érintettek esélyei a munkaerőpiacon."

A "mentőakcióról" szerdán sajtótájékoztatót tart Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár.

A nyelvvizsgakérdés egyébként az elmúlt időszakban többféle relációban is téma volt. Például felmerült, hogy bekerüljön a felsőoktatási javaslatba bizonyos diplomás szakok nyelvvizsga követelményének megszüntetése, vagy könnyítése. Ahogy korábban írtuk, nyelvtudás (tehát nem nyelvvizsga) szempontjából az EU sereghajtói közé tartozunk, egy 2012-es felmérés szerint a magyarok 65%-a egy idegen nyelvet sem beszél.

Évente nagyjából 50 ezren szereznek felsőfokú oklevelet, 2000 óta az oklevelet szerzettek száma nagyjából 600 ezer fő. Azt egyelőre nem tudni, hogy hány főnek segítene a kormány a képzési programmal (10 ezer, 50 ezer?), illetve kérdés, hogy valóban a megfelelő módon és ponton siet a nyelvvizsgát elmulasztók segítségére állami támogatással.