Mindenkit megleptek Matolcsyék

2014.01.21. 14:05
Folytatódott tovább a kamatcsökkentés, bár a forint árfolyama 303 euró fölé került. Viszont ezúttal 0,15 százalékponttal csökkent a jegybanki alapkamat, ami korábbi fél százalékpontos, majd az azt követő 0,2 százalékpontos, és a most lebegtetett 0,1 százalékponthoz képest is újdonság.

0,15 százalékponttal, 2,85 százalékra csökkentette az MNB a hazai alapkamatot. Ez a mostani folyamatos csökkentési ciklusban nem meglepő, mindössze a mostani kamatvágás mértékén volt némi találgatás. Amikor Matolcsy legutóbb a csaló bankokról magyarázott, akkor is elmondta, hogy 2,5 százalékig is mehet a kamatcsökkentés.

A 0,15 százalékpont köztes lépésnek tűnik, mert úgy tűnt, hogy arról volt szó legutóbb a monetáris tanács ülésén, hogy miután elértük a 3 százalékos kamatszintet, már csak 0,1 százalékpontos, óvatosabb lépésekkel kellene tovább csökkenteni. Ugyanakkor a mostani megoldással a 0,2 százalékpontos tempó támogató sem lehetnek teljesen elégedetlenek.  

 

Az utóbbi időben ugyanis 20 bázisponttal, azaz 0,2 százalékponttal csökkentgette a jegybank az alapkamatot, most viszont már 303 feletti euróárfolyam várta monetáris tanácsot, ami több mint egy hónapos mélypont. Rövidtávú inflációs veszély viszont biztosan nincs, a rezsicsökkentés és az összeomlott belföldi kereslet ugyanis szinte nullára szorította le a mutatót.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Fura helyzet, hogy mivel a forint állampapírokat magas hozammal adjuk el, és a csődkockázatunk is csökken, mindezek erősebb forintot indokolnának. Az MNB kamatvágásai viszont gyengítik az árfolyamot. 

    A kamatcsökkentésnek ugyanis egyre erősebb hatása van a forint árfolyamára. Ahogy csökkennek ugyanis a forintban adott kamatok, úgy lesz egyre kevésbé vonzó a befektetőknek. Emellett egyre olcsóbbá válik az esésére játszani is, azaz a forint további gyengülésében bízó pozíciót felvenni és tartani.

    A forint árfolyamát az se erősítette, hogy Balog Ádám MNB-alelnök múlt héten egy konferencián arról beszélt a Reutersnek, hogy a magyar jegybank tartósan laza monetáris politikát szeretne alkalmazni. Külön érdekes volt egyébként, hogy akkor arról is beszélt, hogy szerinte a FED mennyiségi lazításának visszafogása körüli helyzet nem hat a magyar monetáris politikára.

    A monetáris tanács azt a nem sokat jelentő indoklást fűzte a döntéshez, hogy "az inflációs kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés élénkülését is figyelembe véve sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre, azonban indokolttá vált a csökkentés ütemének mérséklése."