Házhoz jön a szelektív hulladékgyűjtés

2014.01.22. 16:52

Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. (BVK) ma sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy 2014. december 31-ig minden háztartás megkapja saját szelektív edényzetét a fővárosban. A II., VIII., XVII. és XXII. kerületet már teljesen lefedték, és a IX. kerületet is majdnem 90 százalékban lefedték. A fejlesztés költsége 5 milliárd forint, amelyből 4,6 milliárd forint uniós támogatás.

Az MTI szerint a gyűjtőszigetek száma 930-ról 665-re csökken, a továbbiakban itt csak az üveget gyűjtik. A háztartások egy kék fedelű gyűjtőedényt kapnak a papírnak, és egy sárga fedelűt a műanyag és fém hulladéknak. György István főpolgármester-helyettes szerint a szelektív gyűjtés nem kerül többe a háztartásoknak, mivel a főváros az így begyűjtött hulladék eladásából fedezi a többletköltséget. A kalkulált bevétel mintegy 2 milliárd forint.

Az önkormányzat célja, hogy minden háztartásban legyen szelektív hulladékgyűjtő edény, mert a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez jobban támogatja a szelektív gyűjtést és ezen keresztül az újrahasznosítást, mint a szelektív szigetekre épülő módszer. Ezért 2014. december 31-ig minden háztartás megkapja saját szelektív edényzetét a fővárosban.

A lakosság figyelmének felhívása érdekében marketingkampány is indul a projekt keretében: óriásplakátokon, rádiószpotokban és újsághirdetésekben hangsúlyozzák a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. A kampány nagykövetei Kovács Ági olimpiai bajnok úszónő és Kautzky Armand színművész.