Nem sikerült kiutálni a Raiffeisent

2014.01.22. 10:14

Téved Matolcsy György MNB-elnök, ha azt hiszi, belátható időn belül több külföldi nagybank is kivonul Magyarországról, sőt összeolvadásokra sem számíthatunk mostanában – mondta Heinz Weidner, a Raiffeisen magyarországi vezérigazgatója a Portfolio.hu-nak adott interjújában. A devizahitelekkel kapcsolatos újabb kormányzati beavatkozás hatása kiszámíthatatlan.

Tévesek voltak azok a sajtóértesülések, amelyek szerint az osztrák Raiffeisen bank magyar leányvállalatát mindössze egy euróért eladták volna, azaz hogy a pénzintézet értéktelen – mondta Wiedner. A magyar Raiffeisen még mindig veszteséges, de jóval kisebb mértékben mint korábban.

A nem fizető hitelek állománya elérte a csúcsot, és lassan csökkenésnek indulhat. A bank több szegmensben, például a vállalati hitelezés terén erősíteni tudta szerepét a magyar piacon. Exportfinanszírozási részesedése elérte a 30 százalékot, amivel az Eximbank legnagyobb partnerévé vált, és erősítette helyzetét a privátbanki üzletágban.

A Raiffeisen 2016-ra válhat nyereségessé. Abban bíznak, hogy a kormány nem vet ki újabb adókat a bankszektorra. Nem tudják előre jelezni, hogy milyen hatással lehet tevékenységükre egy a lakossági hitelekkel kapcsolatos lépésnek. Mindig abban bíznak, hogy az éppen aktuális devizahiteles-program elegendő lesz az adósok többségének kisegítésére.

A magyar bankszektorban ugyan túl sok szereplő van, ami elkerülhetetlenné teszi a konszolidációt, de nem mostanában. Ma még két bank összeolvadása is túl drága lenne, mert a bankadót a 2009-es mérleg alapján kell fizetni, ezért az új pénzintézet elődei összeadódott adóját lenne kénytelen kifizetni.

Wiedner rövid távon nem lát esélyt Matolcsy György jegybankelnök jóslatának teljesülésére, azaz arra, hogy a nagybankok fele kivonul az országból. Egy éven belül jöhet némi aktivitás ezen a téren, de ez minden. A Raiffeisen esetében lezárultak az eladással kapcsolatos tárgyalások, és piaci hírek szerint más nagybank sem gondolkodik kivonuláson. A bankár arról sem tud, hogy orosz vagy kínai befektetők érdeklődnének magyar bankok iránt.