Optimisták a világ gazdasági vezetői

2014.01.22. 13:09
Kedden kezdődött meg a az üzleti világ legjelentősebb nemzetközi konferenciája a svájci Davosban. A PwC az eseményen hozta nyilvánosságra a 17. Globális Vezérigazgató Felmérése eredményeit, amelyek derűlátásról tesznek tanúbizonyságot: a meghatározó vállalatok vezetőinek 39 százaléka bizakodó az idei bevételekkel kapcsolatban, és tavalyhoz képest kétszer annyian várják, hogy a világgazdaság helyzete idén javulni fog. A vállalatvezetőket a túlszabályozás, az államháztartás hiánya és a rossz adópolitika zavarja a legjobban, ugyanakkor jövőre a vezérigazgatók fele a munkaerő létszámának növelését tervezi.

Önnek milyen idén a világgazdasági hangulata?

A 68 országból megkérdezett mintegy 1344 vezérigazgató körében a tavalyi évhez képest 18 százalékról 44 százalékra emelkedett azok aránya, akik a világgazdaság javulására számítanak a következő 12 hónapban. A 2013-as 28 százalékhoz képest jóval kevesebben, csupán a válaszadók 7 százaléka számít a világgazdaság hanyatlására.

Saját cégük esetében a vezérigazgatók 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „nagyon bizakodó” a bevételnövekedési kilátásokat illetően az elkövetkező 12 hónapra nézve. Ez a szám 2009-ben volt az eddigi legalacsonyabb, 21 százalék.Az egyes országok között igen nagy eltérések vannak: a legoptimistábbak az oroszországi vezérigazgatók, akiknek 53 százaléka nagyon bizakodó a bevételek növekedését illetően, őket követik a sorban a mexikói (51 százalék) és a koreai (50 százalék) cégvezetők. A sorrendben őket követi:

India 49%
Kína 48%
Svájc 42%
Brazília 42%
USA 36%
Németország 33%
Egyesült Királyság 27%
Kanada 27%
Japán 27%
Olaszország 27%
Franciaország 22%
Argentína 10%

A vezérigazgatók szerint a jövőben várhatóan három fő globális trend lesz jelentős hatással a vállalkozásukra: a gyors technológiai fejlődés, a demográfiai változások és a gazdasági erőviszonyok átrendeződése. A siker kulcsa abban rejlik, hogy ezeket a globális trendeket a saját javukra tudják-e fordítani.

A vezérigazgatók legfőbb aggályai

A vezérigazgatók javuló gazdasági kilátásai a főbb aggályokat is megváltoztatták. A listát a túlszabályozottság (72 százalék) és az államháztartás hiánya (71 százalék) vezetik. Előbbi miatt különösen Franciaországban (88 százalék), Ausztráliában (85 százalék), Indiában (82 százalék) és Németországban (77 százalék) aggódnak a vezérigazgatók.

Emellett a vezérigazgatók közel azonos mértékben tartanak a feltörekvő piacok lelassulása, és a fejlett piacok lassú növekedése miatt (65 és 71 százalék). Szintén aggodalmat keltenek a növekvő adóterhek (70 százalék), az alapvető fontosságú szakemberek rendelkezésre állása, az árfolyamok ingadozása valamint a stabilitás hiánya a tőkepiacokon. Ugyanakkor az olyan aktuális témákat mint a számítógépes fenyegetések – beleértve az adatbiztonság hiányát, valamint a gyors technológiai váltást – a vezérigazgatóknak csupán kevesebb, mint fele említette kockázatként.

Egyébként a davosi fórum is minden évben összegyűjti, hogy mik az éppen aktuális veszélyforrások: ebből az derül ki, hogy a gazdasági vezetők szerint már 3 éve a gazdasági egyenlőtlenségek jelentik a legnagyobb problémát, miközben 2011 előtt a vagyoneloszlás kérdése fel se merült, leginkább olyasmiktől féltek, mint a globális felmelegedés, a járványok, vagy a kínai gazdaság lassulása. Idén ráadásul a képzetlen, szegény embereket sokkal jobban sújtó munkanélküliség is felkerült klímaváltozás, a cybertámadások és a extrém időjárási jelenségek mellé.

De mire készülnek?

A jövőbeni növekedést biztosító lehetőségek közül az új termék vagy szolgáltatás kifejlesztését nevezte meg világszerte a legtöbb válaszadó, arányuk a tavalyi 25 százalékhoz képest idén 35 százalékra növekedett. A fúziót és felvásárlást vagy stratégiai szövetség létrehozását tervezők aránya a tavalyi 17 százalékról 20 százalékra növekedett.

A vezérigazgatók a BRIC-országokon (Brazília, Oroszország, India és Kína) túli piacokat is vizsgálják, és jó növekedési lehetőséget látnak az indonéz, mexikói, török, thaiföldi és vietnámi piacokban az elkövetkező három-öt évben. Az Egyesült Államokat, Németországot és az Egyesült Királyságot pedig újra csábítónak értékelték.

A vezérigazgatók a következő évekre vonatkozó munkaerő-felvételi tervek tekintetében is optimistábbak. A válaszadók fele tervezi a munkaerő bővítését a következő 12 hónapban, szemben a tavalyi 45 százalékkal. A legkedvezőbb foglalkoztatási kilátásokat mutató ágazatok a technológia (63 százalék), az üzleti szolgáltatások (62 százalék) és a biztosítási szektor.