Már idén 340 forint is lehet az euró

2014.01.23. 10:22

Akár némi pénzt is mernék tenni arra, hogy idén új euró-forint csúcsárfolyamot láthatunk. Hogy ez 320 vagy 340 forintos eurót, vagy akár ennél is rosszabbat jelent, azt még nehéz megmondani

– mondta Szántó András, az Equilor lakossági üzletágának igazgatója egy csütörtöki sajtóeseményen. A brókercég elemzői szerint könnyen előfordulhat, hogy a Magyar Nemzeti Bank a falnak ütközik az elszánt kamatcsökkentésekkel, és ez drámai helyzethez vezethet.

Az euró délután három körül 303,8 forinton áll, ami tavaly november óta a leggyengébb szint.

A kormány az utóbbi évben szakított azzal a közel huszonöt éves magyar hagyománnyal, hogy nagy kamatfelárat fizessünk az erős forintért. Ez eddig bejött, de Szántó szerint hatalmasak a kockázatok. Az MNB a jelek szerint mindenképpen legalább 2,5 százalékra akarja csökkenteni az alapkamatot, de ha a kamatelőny eltűnése miatt megindul a tőkekivonás, akkor akár nagyobb kamatemelésekre is kényszerülhet a második félévben.

A piacok aligha a kormány hitelessége miatt veszik továbbra is a magyar államkötvényeket, hanem a globális pénzbőség miatt. A befektetők ezért szinte mindent megvettek, ami nullánál nagyobb hozamot fizetett. Az amerikai jegybank, a Federal Reserve politikája azonban hatalmas fordulat előtt áll: már megkezdték leépíteni az eszközvásárlási programjukat, és az is elképzelhető, hogy az év végére le is állítják azt.

A külföldiek 5000 milliárd forintnyi forintban denominált államkötvényt birtokolnak, és hamar eljöhet az pillanat, amikor rájönnek, hogy nagyobb a kockázata ezeket megtartani, mint a haszon, amit ezeken elérnek – mondta Szántó. Sőt, a nagyon alacsony kamatszint a hazai befektetőket is elűzheti a kötvénypiacról.

Ha beindul a kivonulás a magyar állampapírpiacról, az akár drámaian is felgyorsulhat, mint ahogyan azt az utóbbi hónapokban a török líra esetében látni. Ezért nem valószínű, hogy az MNB hosszú ideig tartani tudja az alacsony kamatszintet: válsághelyzetben emelésre kényszerül majd.

A tartósan gyenge forint, valamint a bázishatás (tehát hogy tavaly az infláció iszonyatosan alacsony volt) az inflációt is emelheti az év folyamán.