Vazul
10 °C
25 °C

Újabb pénztárgépek engedélyét vonták vissza

2014.01.23. 21:01 Módosítva: 2014.01.23. 21:02

Visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) csütörtökön, írja közleményében a hivatal.

Az indoklás szerint a egy vizsgálat kimutatta, hogy pénztárgépek lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók. 

 A felderített jogszabálysértő tényezők súlyosan veszélyeztethetik azoknak a céloknak  az elérését, amiért a kormány az online pénztárgépes rendszer bevezetése mellett döntött

− írja a hivatal. A hatóság még vizsgálja, hogy a három független tesztelő által kiállított tanúsítványok miért nem találtak meg korábban a csalásra lehetőséget adó biztonsági hibát.

A MKEH szerint ezekre a típusokra számos megrendelés érkezett, de ténylegesen csak néhány tucatot hoztak forgalomba. A hivatal figyelmezteti azokat, akik ilyen gépekre adtak le megrendelést, hogy gondoskodniuk kell egy másik, engedéllyel rendelkező pénztárgép megvásárlásáról.

Engedéllyel rendelkező pénztárgépeket a NAV honlaponján keresztül lehet megrendelni, a hatóság január 23-ig 81 pénztárgéptípust engedélyezett már. Megítélése szerint kellő választék áll az érintettek rendelkezésére.

Korábban nagyjából ezer ember maradt hoppon, miután a pénztárgépes Patkós Cassa nevű cég eltűnt a befizetett előleggel, a rendőrség csalás gyanújával nyomozást rendelt el ismeretlen tettesek ellen.