Nincs vége a pénztárgépes bénázásnak

2014.01.24. 15:16
Tegnap este jelent meg a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján a hír, hogy már két pénztárgép forgalmazási engedélyét vonták vissza. Bár egyelőre alig néhány ilyen gépet helyeztek üzembe, közel 80 ezret rendeltek meg ezek közül a kereskedők. Ez azt jelenti, hogy a kiskasszás piac durván 40 százaléka érintett az ügyben. Előreláthatólag a több tízezer kereskedő nem tudja határidőre üzembe helyezni a gépeket, így ha az NGM nem módosít a január végi határidőn, akkor sokan eleshetnek az állami támogatástól. A tárca pénztárgépes munkabizottsága várhatóan hétfőn soron kívül összeül a teendők tisztázására.

Tegnap kiderült, hogy a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) visszavonta két pénztárgép forgalmazási engedélyét. Az érintetteknek új kasszákat kell vásárolniuk, ugyanis a visszavont engedélyű gépek „lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók” – hivatkozik az MKEH-re a Portfolio.

Az államilag támogatott Alt Cash Kft. által forgalmazott SAM4S NR-300 ONLINE és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE típusú pénztárgépével nem lehet eleget tenni az online pénztárgépcserére vonatkozó jogszabályi kötelezettségnek, ezért mindazoknak, akik ilyen pénztárgépeket üzemeltetnek, vagy ilyen gépekre szóló megrendeléssel rendelkeznek, gondoskodniuk kell egy másik, engedéllyel rendelkező pénztárgép megvásárlásáról.

Összességében eddig messze azok jártak a legjobban, akik nem hittek a kormánynak, és az utolsó utáni pillanatra halasztották a kasszabeszerzést, a szabályok ugyanis tavaly nyár óta szinte hétről hétre változnak.

Hasonló a helyzet mint ősszel

A kereskedők már korábban is kiakadtak, amikor ősszel az Alt Cash Kft. egy másik típusú pénztárgépének engedélyét vonták vissza úgy, hogy akkor még az átállási határidőt sem akarták módosítani. 

„Tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy olyanért fenyegetik üzletbezárással a kereskedőket, amiről nem tehetnek” – mondta akkor a Világgazdaságnak Vámos György , az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Ma reggel a pénztárgépek forgalmazói megdöbbenve értesültek a hivatal döntéséről. A NAV már egy jó részüket le is ellenőrizte, és a korábbi szabályozásnak szinte mindenki megfelelt

80 ezer kereskedőt szívatnak tovább

Az MKEH utólagos vizsgálata csalásra lehetőséget adó biztonsági hibát talált. Ennek háttere, hogy az adóhatóság folyamatosan ellenőrzi az engedélyezett és a forgalomba hozott pénztárgépeket, amelynek nyomán akár az engedélyezést, akár az eladást, üzembe helyezést követően is hibák derülhetnek ki. A NAV egyébként már hackerlabort is szervez az ellenőrzésekre.

Adócsalásra pedig remek volt

Az indoklás szerint a egy vizsgálat kimutatta, hogy pénztárgépek lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók.

„A felderített jogszabálysértő tényezők súlyosan veszélyeztethetik azoknak a céloknak az elérését, amiért a kormány az online pénztárgépes rendszer bevezetése mellett döntött.”

A jelenlegi visszavonás mintegy 80 ezer megrendelést,a kiskasszás piac hozzávetőleg 40 százalékát érinti – olvasható az OKSZ közleményében.

Két hetük van pótolni

A hivatal döntése előreláthatóan 15 nap múlva emelkedik jogerőre. A jelenlegi szabályok szerint az üzemeltetőknek jogerős, minden tekintetben érvényes hatósági engedéllyel kell rendelkezniük, így két hét múlva ennek a feltételnek már feltehetően nem felelnek majd meg.

Figyelemmel a kialakult helyzetre, a visszavont engedélyű pénztárgép-megrendeléseket célszerű mielőbb visszavonni. A Hivatal határozatának jogerőre emelkedését követően ezt mindenképpen meg is kell tenni a jogkövető magatartás érdekében. Az előleg visszakérésének feltétele, ha önszántából nem fizeti vissza a forgalmazó, a polgári jog alapján fizetési meghagyás kibocsájtása, közjegyző közreműködésével. Ellentmondás esetén bírósági eljárás következhet.

Előreláthatóan a visszavonás miatt a megrendelését módosítani kényszerülő több tízezer támogatásra jogosult mindegyike nem tudja üzembe helyezni az új online pénztárgépét határidőre. Emiatt feltehetően a határidők módosítását kell kezdeményezni, hiszen különben önhibájukon kívül esnének el nagy számban a támogatástól a jogosultak.

Az NGM-nél soron kívül összeülnek

„Nagyon sok olyan gyakorlati kérdés felmerült, amit azonnal tisztázni kell. Nyilván azt a helyzetet egyelőre nem kezelik a jogszabályok, hogy mi történik egy ilyen engedély visszavonásakor, erre most meg kell találnunk egy nagyon gyors, nagyon határozott, ugyanakkor minden érdekeltnek az érdekeit figyelembe vevő megoldást" – mondta el Pankucsi Zoltán, az NGM adóügyi helyettes államtitkára a Kossuth rádióban.

A rendkívüli ülést már a jövő héten hétfőn megtarthatják Pankucsi szerint. Ajánlatos lenne egy kicsit sietniük, ugyanis a kereskedőket fogják büntetni a kasszakáosz körüli szerencsétlenkedés végén.