Példás büntetést kapott a magyar állam

2014.01.24. 12:01

Mulasztás miatt a Fővárosi Törvényszék 200-200 ezer forintos pénzbírságot szabott ki a magyar államra és a többi alperesre az első tárgyaláson abban a perben, amelyet az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) és egy magánszemély indított a magyar állam és társai ellen jogalkotással okozott kár megtérítésére, írja az MTI.

A bíróság a pénteki tárgyaláson megállapította, hogy az alperesek, köztük a magyar állam elmulasztotta a védekezés előterjesztésére vonatkozó határidőt, valamint, hogy az alperesek mulasztása nemcsak az "eljárás elhúzódására irányul, hanem azt is eredményezi".

Bene Lajos bíró elmondta, hogy az alperesek - a magyar állam mellett a Magyar Posta, aTakarékBank, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a Magyar Nemzeti Bank (MNB), valamint a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete - azzal, hogy elmulasztották a védekezés előterjesztésére megszabott határidőt, megfosztották a felperes OTSZ-t attól, hogy az azokban foglaltakkal kapcsolatban érdemben nyilatkozni tudjon a pénteki tárgyaláson.

Az ügy tárgyalása szélsebesen, pontosabban három hónap múlva, április 18-án folytatódik. 

Demjánék ügye is fut

A fentiektől külön fut Demján Sándorék pere, aki szintén már tavaly nyáron jelezte, hogy nem hagyja elsikkadni a takarékok államosítását. Többek közt ő azért is érintett ebben, mert ő egy másik koncepciót képzelt el, amiben az ő bankja is szerepelt lehetett volna.  

Demján elmondta, hogy "sokkal nagyobb tűz lesz ebből". A pórul járt takarékok stratégiájaként pedig azt javasolta, hogy betű szerint tartsanak be minden új szabályt, de mellette indítsanak egy pert is a szerintük törvénytelen módosítások ellen. A Takarékbank új alapszabályának elfogadáskor is azt tanácsolták, hogy fogadjanak el mindent, de tüntessék fel, hogy egyébként kényszer alatt cselekedtek.

A takarékok többségét képviselő OTSZ egyéb szabályok mellett erősen kifogásolta például, hogy az állam úgy szerezte meg a többségi befolyást a takarékbankban a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonvásárlásával, hogy a takarékoknak csak a piaci ár ötödét fizették ki. "Ez durva kisajátítás, a tulajdonjog megsértése" - mondta erről Varga Antal ügyvezető igazgató.

Az MFB és a Posta szuper biznisze

A takarékszövetkezeti rendszert radikálisan átszabó törvényt június végén verte át a parlamenten a kormány, rohamtempóban. Eszerint egyesítik az eddigi intézményvédelmi alapokat, és két központi intézmény alá rendelik a takarékszövetkezeteket; az irányítást végző Takarékbankban pedig többségi részedéshez jut az állam (a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Posta). A takarékszövetkezetek vagy belépnek, vagy megvonják tőlük a működési engedélyt.

Azt önmagában kevesen kifogásolják, hogy az állam tehetne valamit a nem túl hatékonyan, egyszerre a tőkebőséggel és -ínséggel működő szektorral. A választott módszer – különösen az állami tulajdonszerzés, és az, hogy a szövetkezeteknek nem hagytak választási lehetőséget – viszont sokaknál kiverte a biztosítékot.

Nem tetszett a törvény Áder János köztársasági elnöknek sem, aki megfontolásra szerdán visszaküldte a törvényt az országgyűlésnek. A törvénygyár nem ült sokáig a feladaton, és gyorsan meg is szavazták a jogszabály módosítását – ami egyébként lényegi változtatásokat nem tartalmazott.