Három lépcsőben csökken tovább a rezsi

2014.01.25. 11:32 Módosítva: 2014.01.25. 12:49

Háromlépcsős idei rezsicsökkentésről nyújt be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a Fidesz-KDNP, ennek alapján a gáz ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökken, jelentette be Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatón.

Azt mondta, hogy péntek este, Balatonszárszón a frakcióülésen döntöttek a menetrendről, az Országgyűlés majd februárban dönt a javaslatról. Az időpontokat azzal magyarázta, hogy a gáznál az április 1-je a lehető legkorábbi időpont, a távhő árát a következő fűtési szezontól szeretnék mérsékelni, az áram esetében pedig körülbelül szeptemberre lesz elegendő, a fenntarthatósághoz szükséges tartalék az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nél és a többi szolgáltatónál.

Rogán Antal szólt arról is, hogy a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló indítvány is elkészül még a parlamenti választás előtt, de azt javasolják, hogy arról a választók döntsenek április 6-án. Így ha a Fidesz-KDNP megnyeri a választást, akkor utána elfogadja az Országgyűlés az előterjesztést. Korábban azt ígérték, hogy a közműtörvényt még az őszi ülésszakban benyújtják.

Rogán szerint a paksi atomerőmű megújítása hosszú távon a rezsicsökkentés zálog. Azt mondta, hogy a frakcióülésen Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, ma a paksi erőmű adja a magyar áramtermelés körülbelül 40-45 százalékát, és a legolcsóbb villamos energiát állítja elő Magyarországon. Rogán szerint abban az időszakban majd, amikor a régi és az új blokkok egyszerre működnek, 10-13 százalékkal lesz alacsonyabb a hazai villamos energia előállítási költsége.

Kérdés, mihez képest? Abban ugyanis pártállástól függetlenül viszonylagos konszenzus van a szakemberek között, hogy jelentős árcsökkenést a mostani árszinthez képest Paks bővítésétől nem várhatunk.