MET: Veszteséges ügyletet nem kötünk

2014.01.27. 19:44

"A MET Csoport jelentős eredménynövekedése döntő részben nem az MVMP tranzakcióból származik. A MET, mint a versenypiac profitorientált szereplőjének alapvető cégfilozófiája, hogy veszteséges ügyletet nem köt. Ennek ellenére az MVMP-vel kötött szerződések komoly üzleti kockázatot jelentettek, melynek eredményeként a MET Csoport jelenleg veszteséget szenved el" - közölte cikkünk megjelenése után a cég.

Azt írják, hogy az MVMP szerződések háttere az MVMP és a MET Csoport közötti üzleti megállapodás – tekintettel arra, hogy nem volt érdemben más piaci szereplő a magyar piacon, aki ilyen nagymértékű pozíciót képes lett volna kezelni - az E.On Földgáz Trade-del folytatott verseny keretében született meg.

Cikkünben azt írtuk, nyilvános adatokból kiderül, a cég tulajdonosa a svájci MET Holding AG, ebben csak 40 százalékban a Mol a tulajdonos, 50 százaléka van a kajmán-szigeteki RP Explorer Liquid Fundnak, 10 százalékban pedig a svájci MET ManCo AG a tulajdonos. Az RP Explorer Liquid Fund 50 százalékos tulajdonosa a ciprusi székhelyi Westbay Holdings Ltd.

A cég mostani közleményében azt írja, visszautasítanak minden olyan vádat, amely működésük átláthatatlanságára utal. Azt írták, a MET Csoport tagjai a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény alapján átlátható szervezetnek minősülnek. Megjegyzik azt is, a MET Csoport történetében minden tulajdonos-változás a jogszabályoknak megfelelően, a kompetens hatóságok jóváhagyása mellett, a teljes transzparencia jegyében történt.

"Ezúton is szeretnénk hangot adni határozott elutasításunknak, hiszen társaságunk minden országban a hatályos jogszabályok szerint, versenypiaci alapokon végzi üzleti tevékenységét és köti szerződéseit. A MET Csoport elmúlt évek során megvalósult növekedése és üzleti működése egy igazi sikertörténet, amely a MET-et nemcsak Magyarország, de Kelet-Közép-Európa egyik leggyorsabban fejlődő vállalatcsoportjává emelte. Társaságunkat mind a legnagyobb európai kereskedőházak, mind a legnagyobb pénzügyi intézetek is elismerik üzleti partnerként" - írták. Azt írják, terjeszkedésük eredményeként a magyarországi tevékenységéből származó árbevétele mindössze a MET Csoport árbevételének negyede.

Közleményekükben úgy vélik, cikkünk téves, manipulatív és rosszindulatú következtetéseket eredményez, mely társaságukat alaptalanul negatív színben tünteti fel. (Cikkünk arról szólt, hogy az offshore tulajdonú cég jelentős mennyiségű gázt vásárolt az MVMP-nek juttatott olcsó gázból, amelyet már szabadon értékesíthettek tovább. Ezt az állítást a MET nem cáfolta.)