Bevédi a kormány az offshore gázügyet

2014.01.28. 17:22 Módosítva: 2014.01.28. 17:23

Az MVM Partner Zrt. évek óta aukción keresztül vagy pályáztatással érvényesíti a kapacitásokat, és minden esetben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által akkreditált engedélyesekkel kereskedett, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden, írja az MTI.

A társaság mindig a piacon elérhető legkedvezőbb ajánlatot fogadta el, földgázüzletági tevékenysége így az elmúlt két évben nyereséges volt, működésével az állami vagyont gyarapította - közölte a minisztérium. A szerződéseket az irányadó jogszabályoknak és saját belső szabályzatainak megfelelően kötötte meg az MVM Partner Zrt., írják közleményükben.

Az NFM azt követően adta ki állásfoglalását, hogy hétfőn kérdéseket intézett a kormányhoz az MSZP, miután megírtuk, hogy offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az MVM kereskedőcége. A szocialisták arra kíváncsiak, kik állnak a kajmán-szigeteki és svájci vállalatok mögött, és a kormány miért nem közvetlenül a távhőszolgáltatóknak adja az olcsó gázt.

A minisztérium közölte azt is, hogy a kormány 2010 után az olcsóbb beszerzési forrásból származó mosonmagyaróvári határkapacitáshoz (HAG) való hozzáférés megnyitásával érte el a korábban mesterségesen magasan tartott gázárak jelentős csökkentését. Ezt többek között a jogszabályi környezet átalakítása mellett az MVM Csoport gázpiaci szerepvállalása tette lehetővé, hogy a háztartások és a közintézmények olcsóbban juthassanak földgázhoz. A magyar családok éves szinten így több mint 240 milliárd forintot takaríthattak meg a tavaly megvalósult rezsicsökkentésekkel.