Átvállalják a kasszakárosultak követelését

2014.01.29. 17:50

A kormány a pénztárgép-cserére kötelezett vállalkozók érdekében átvállalja az Alt Cash és a Japán Cash károsultjainak előleg befizetését, és jogi úton lép fel a cégekkel szemben – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán. Az önhibájukon kívül bajba jutott vállalkozóknak a minisztérium azt javasolja, hogy a lehető legrövidebb időn belül rendeljenek másik pénztárgépet a NAV honlapján.

Az Alt Cash és a Japán Cash egy-egy, korábban már engedélyezett, több tízezer kereskedő által megrendelt online gépének forgalmazási engedélyét a múlt héten vonta vissza a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, miután megállapította, hogy az azokba beépített ellenőrző egység hiányosságai miatt lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre.

A kereskedők felhasználhatják azt az üzembe helyezési kódot, amelyet korábban, a visszavont engedélyű gép megrendelésénél használtak. A károsult vállalkozások követelését a kormány érvényesíti – az Alt-Cash és a Japán Cash ügyfelei helyett – a két szabálysértő céggel szemben.

Az új pénztárgép kiválasztásával és megrendelésével egyidejűleg az ügyfélkapun keresztül a károsultaknak jelezniük kell, hogy követelésüket az államra engedményezik. A kormány az átvállalt előlegnek megfelelő összeget az új forgalmazónak adja át, így azok a vállalkozók, akik visszavont engedélyű pénztárgépet rendeltek, a már megfizetett előleggel kevesebbet fizetnek a forgalmazónak az online kassza megvételekor.