Egyre több a bukott adós

2014.01.29. 10:21

Miközben egyre kevesebben kérnek vagy kapnak hitelt, sohasem látott nagyságúra emelkedett a hátralékosok listáján szereplők száma. Aki pedig ide felkerül, hosszú ideig semmilyen kölcsönre sem számíthat, egyre magasabb a visszautasítottak száma, még a hitelkártyáknál is – írja az azénpénzem.hu.

A hátralékos adósok (a KHR-en, korábbi nevén a BAR-listán szereplők) száma a BISZ legfrissebb adatai szerint, minden várakozás ellenére, tovább nőtt. Az előző év végére a fizetési hátralékos szerződések száma már majdnem 1,7 millió darabra emelkedett. Egy éve még a 1,5 millió is ijesztő volt. A KHR-ben tavaly decemberben mintegy 8,4 millió hitelszerződést tartottak számon, ami majdnem 40 ezerrel alacsonyabb az előző havinál. Nem csak a hitelszerződések, hanem az adósok száma is mérséklődött néhány ezer fővel – köztük viszont így is emelkedett a hátralékosok száma.

Bár a bankok annyira szeretnének bővülni, hogy akár 12 ezer forintot (esetenként még többet is) fizetnek egy-egy új hitelkártyás ügyfelért, a közvetítettek többségét visszautasítják – írja az azénpénzem.

A hitelmulasztás adatai az átadástól számított tíz évig maradnak a KHR-ben, és ezen idő alatt felhasználhatók a hitelképesség vizsgálatához az ügyfél hozzájárulása nélkül is. A tartozás teljesítése esetén a teljesítéstől számított egy évig maradnak az adatok a KHR-ben.

 

Érdemes figyelni az adóslistás szabályokra

Az MNB közzétett egy részletes tájékoztatót arról, hogy mit érdemes mindenképpen tudni a KHR-ről. Fontos például, hogy a törlesztőrészlet(ek) vagy akár egy részük elmulasztása esetén – a hitelszerződésből eredő lejárt és meg nem fizetett tartozás összege meghaladja a késedelembe esés időpontjában érvényes legkisebb összegű havi minimálbér összegét és az folyamatosan, 90 napon túl fennáll – az adatátadás megtörténte előtt 30 nappal a banknak figyelmeztetést kell küldenie arról, hogy az ügyfél adatai be fognak kerülni a KHR-be, ha nem rendezi mulasztását. A tartozás rendezésére a figyelmeztetést (ami a hozzánk érkezett jelzések szerint elég sokszor elmaradhat) követően is van lehetősége.

Bármely KHR-hez csatlakozott pénzügyi szervezetnél költségmentesen kérhet tájékoztatást az adós arról, hogy milyen adatok szerepelnek róla a rendszerben, melyik intézmény adta át ezeket, ki, mikor és milyen jogcímen fért hozzá ezekhez az adatokhoz.