Összekapta magát a forint

2014.01.30. 09:09
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Nem tett jót a forintnak, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve tegnap este újra szigorított: a szerdai hatalmas zuhanás után tovább esett a devizapiacon. Reggel 9 után nem sokkal átvitte a 310 forintos lélektani határt az euróval szemben, ami új kétéves mélypont. Innen pedig meg sem állt 312 forintig.

    A Portfolio azt írja, a vártnál kissé jobb amerikai GDP-adat óta nagy lendületbe jött a forint nem sokkal három óra előtt: az euró jegyzései 311 felettről 309,5-ig estek pillanatok alatt. A mai esést tehát csaknem teljesen ledolgozta a forint.

    A dollárral szemben 229,5 forintig, a svájci frankkal szemben pedig 255,5 forintig gyengült a magyar fizetőeszköz.

    A magyar fizetőeszköz gyengülése mögötti tényezőkkel ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben, de röviden a következőek a problémák:

    • Matolcsyék kamatcsökkentéseivel eltűnt a forint kamatelőnye. Kevésbé éri meg forintot tartani, annál jobban megéri eladni.
    • Fontos techinkai szinteket vitt át a forint, ezért a befektetők automatikus (stop loss) eladásokkal próbálják mérsékelni veszteségeiket – emiatt még gyorsabban gyengül a forint, új fontos szinteket visz át, és így tovább.
    • Általános rosszkedv uralkodik a befektetőknél a feltörekvő piaci devizákkal szemben. A török, ukrán, argentin és dél-afrikai árfolyamválság miatt óvatosak a spekulánsok a hasonló, kockázatos országokkal szemben.
    • Az amerikai jegybank politikája egyre szigorúbb, tegnap éjjel újra csökkentettek az eszközvásárlási programjukon. Így kevesebb a likviditástöbblet a pénzügyi rendszerben.
    gyuri clippy (1).gif
    Fotó: Szarvas

    Az sem tett jót a forintnak, hogy tegnap magyar államcsődről pletykáltak a brókerek – mondta a Financial Timesnak Gabler Gergely, az Erste elemzője. A teljesen irreális pletykát ugyan gyorsan cáfolta az Államadósság Kezelő Központ, de hozzáadott Matolcsy szerdai beszéde és az általános pesszimizmus miatt rossz hangulathoz.