Temeti a forintot a CNBC

2014.01.30. 17:31

Az argentin peso sorsára juthat a forint is? – ezzel a címmel ír a forint eséséről a CNBC. Az argentin peso két nap alatt 13 százalékkal gyengült az argentin árfolyama a dollárhoz képest. A nemzeti valuta ilyen gyors ütemű leértékelődésére a 2001–2002 közötti, az ország legsúlyosabb szociális és gazdasági válsága óta nem volt példa.

Reggel a Wall Street Journal és a Financial Times arról írt, hogy ütődött brókerek arról pletykálnak, hogy Magyarországon államcsőd jöhet, a Business Insider is külön cikkben foglalkozott a forinttal.

A forint a dollárral szemben 5,34 százalékot esett az év eleje óta és szintén 4 százalékot gyengült az euróhoz és a svájci frankhoz képest. Nicholas Spiro, a Spiro Sovereign Strategy igazgatója arról beszélt a portálnak, hogy a forint szerinte azért van nagyobb veszélyben más feltörekvő piacok devizájánál, mert a Magyar Nemzeti Bank az exportszektor fellendítése érdekében a forint gyengítésére játszik. Spiro – Matolcsy tegnapi nyilatkozatára hivatkozva, amelyben a jegybankelnök arról beszélt, hogy további kamatcsökkentés várható – azt mondta, ijesztő, hogy a központi bank mennyire nincs megijedve a helyzettől.

cnbc.PNG