Egyre optimistábbak a pénzügyi vezetők

2014.01.30. 11:14
A saját cégük helyzetét és a gazdasági kilátásokat illetően is nőtt az elmúlt évben a Magyarországon működő vállalatok pénzügyi vezetőinek optimizmusa. Ennek ellenére Magyarország még mindig a legpesszimistább országok közé tartozik a régióban – derül ki a Deloitte 13 kelet-közép-európai ország vállalati pénzügyi vezetőinek megkérdezésével készített felméréséből. A magyar vállatok számára továbbra is a változó jogszabályi környezet és az adózással kapcsolatos kérdések jelentik a legnagyobb kihívást.

A kutatás szerint erre számítanak a pénzügyi vezetők:

  • Növekedés lesz: egy év alatt 52-ről 5 százalékra csökkent azok aránya, akik recesszióra számítanak 2014-ben és 2-ről 28 százalékra nőtt azoké, akik mérsékelt növekedést várnak idén. Regionális összehasonlításban mégsem kiemelkedő ez az eredmény: Albánia, Csehország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia pénzügyi vezetői is optimistábbak a növekedési kilátásokat illetően.
  • Inkább nőni fog a munkanélküliség, mint csökkenni: a megkérdezettek 33 százaléka gondolja, hogy több lesz a munkanélküli, mint akik javulást várnak (16 százalék). Ugyanakkor javultak a várakozások, hiszen fél évvel ezelőtt még 45 százalék számított növekedésre és 7 százalék csökkenésre.
  • Csökken a külső bizonytalanság: az egy évvel ezelőtti 16 százalékkal szemben 33 százalék látja azt most normálisnak. Ugyanakkor erősen megoszlanak a vélemények, hiszen közel ugyanennyien tartják a normálisnál bizonytalanabbnak (31 százalék) és nagyon bizonytalannak (36 százalék) a külső környezetet.
  • Javulnak a vállalatok pénzügyi kilátásai: a válaszadók 35 százaléka látja jobbnak a kilátásokat a 6 hónappal ezelőttihez képest - egy évvel korábban még csupán 20 százalékuk ítélte meg kedvezőbben a megelőző fél évhez képest cége pénzügyeit. A pozitív elmozdulás ellenére a régióban a magyar pénzügyi vezetők még mindig a legpesszimistábbak között találhatóak, csak a szlovén kollégáik tartják rosszabbnak saját cégük helyzetét.
  • Könnyebb hitelhez jutni: 53-ról 30 százalékra csökkent egy év alatt azoknak a pénzügyi vezetőknek az aránya, akik szerint nehéz vállalati hitelhez jutni. A bankkölcsön megítélése is javult: az egy évvel korábbi 4 helyett 16 százalék tartja azt vonzó finanszírozási megoldásnak. A javuló vélekedés részben a csökkenő kamatkörnyezetnek és ezzel együtt olcsóbbá váló bankhiteleknek köszönhető. A tőkeemelést, mint a finanszírozási formát ugyanakkor még kevésbé tartják vonzónak, mint egy évvel ezelőtt, amit részben a finanszírozás egyéb eszközeinek kedvezőbb megítélése, valamint a folyamatosan változó szabályozói környezet magyaráz.
  • Eladósodottság - nincs változás: bár a többség (56 százalék) továbbra sem számít változásra a következő 12 hónapban, kismértékben csökkent az 1 évvel korábbihoz képest azok aránya, akik a cégük eladósodottságának növekedésére számítanak (20-ról 18 százalékra) és növekedett azoké, akik a csökkenését valószínűsítik (18-ról 26 százalékra).