Ez a forintgyengülés hatása

2014.01.30. 14:42

A Pénzcentrum.hu összeszedte, hogy milyen hatása lehet a két éve nem látott forintgyengülésnek, ha végre elővesszük gazdasági mikroszkópunkat, és a nagybefektetők és spekulánsok övezte pénzügyi világ árnyékában élő egyszerű, hétköznapi emberre fókuszálunk.

Erre lehet számítani:

:(

  • Devizahitelesek: a devizahitelesek törlesztőrészlete az árfolyam függvényében azonnal változik. A 300-as euró szinthez képest tehát 3 százalékkal többet kell havonta visszafizetniük, ha marad a rekord gyenge forint.
  • Külföldre utazók: akik olyan helyre mennek, ahol euróval fizetnek, biztos hogy drágábban jutnak hozzá a költőpénzhez. A repülőjegyek árára szinte azonnal lehet hatása a forint gyengülésének, de a saját szervezésben történő utazás is drágább lehet. Az utazási irodák jó előre megkötik szerződéseiket és a gyakorlatban az ilyen ajánlatok esetén csak később jelentkezik a gyenge forint hatása
  • Akik külföldről akarnak vásárolni: a külföldről importált áruk is drágábbak lehetnek, de a nemzetközi internetboltok polcairól sem éri már meg annyira válogatni.

:)

  • Exportőrök: azok a cégek jól járnak viszont, akik külföldre szállítanak: a befolyt euróból könnyebb fizetni a hazai forintban számolt béreket és egyéb költségeket. Azok sem panaszkodhatnak, akik külföldön dolgoznak és ezért nem forintban kapják a fizetésüket. Ők most többet költhetnek a hazai szupermarketekben.
  • Határ menti forgalom: több szlovák vagy osztrák végezheti nálunk a hétvégi nagybevásárlást, ha megfelelő mértékben gyengül a forint. Ez persze csak átmeneti hatás, és a határmenti boltok is csak addig élvezheti ennek az előnyét, amíg a már említett árdrágító hatás nem gyűrűzik be végleg a boltok polcaira is.