Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Megvan a kasszakáosz felelőse

2014.01.30. 17:09 Módosítva: 2014.01.30. 17:54

Ezt a közleményt adta ki a nemzetgazdasági miniszter csütörtök délután:

A mai nappal felmentette a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) főigazgatóját, Király Pétert. Varga Mihály a hivatal vezetésével Kis Ágnes, általános főigazgató-helyettest bízta meg. Az MKEH munkáját az online-pénztárgépekre való átállás befejezéséig Vágujhelyi Ferenc (a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese)miniszteri megbízottként felügyeli.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bekötött online kasszákra való átállás sosem látott káoszt hozott. Múlt hét végén egy újabb gép engedélyét vonták vissza, ezzel 80 ezer kereskedő – a kiskasszás piac 40 százaléka – maradt hoppon. A határidő ismét kitolódhat, és eleinte büntetések sem nagyon lesznek. Részleteket itt olvashat

Az Alt Cash folytatja

Az Alt Cash pénztárgépforgalmazó a kialakult helyzet ellenére is folytatja a munkát, és kitart amellett, hogy azoknál a pénztárgépeknél, amelyek forgalmazási engedélyét a hivatal visszavonta, a korábban feltárt hiányosságokat, technikai problémákat meg tudja oldani.

Madarász Jenő ügyvezető a cég facebook-oldalán csütörtök este azt is közölte, hogy tapasztalt, a szakterületen nagy gyakorlattal rendelkező szakértő vállalkozás bevonásával auditáltatják, szükség szerint módosítják AEE egységük biztonsági résének megszüntetésére tett megoldásukat. Reményeik szerint a kijavított gépet hamarosan be tudják nyújtani engedélyeztetésre.

"Nem volt szándékunk a kormányt olyan helyzetbe hozni, hogy helyettünk kelljen helyt állnia. Jelen helyzetben nem tudjuk kártalanítani ügyfeleinket, mivel a befizetett előlegek, az AEE és a pénztárgép gyártók felé továbbítva lettek. A megrendelt pénztárgépek és AEE alkatrészek a raktárainkon vannak" - írja az ügyvezető.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) múlt héten csütörtökön vonta vissza azAlt CashKft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét, mert vizsgálata megállapította, hogy a beépített AEE (adóügyi ellenőrző egység) funkcionális és biztonsági hiányosságai lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre.

Szerdán pedig a kormány arról döntött, hogy a pénztárgép-cserére kötelezett vállalkozók érdekében átvállalja az Alt Cashés a Japán Cash károsultjainak előleg befizetését, és jogi úton lép fel a cégekkel szemben. Az önhibájukon kívül bajba jutott vállalkozóknak a minisztérium azt javasolja, hogy a lehető legrövidebb időn belül rendeljenek másik - engedéllyel rendelkező - pénztárgépet a NAV honlapján.