10 milliárdért fejleszt a Dunaferr

2014.01.31. 07:46

A Dunaferr idei, jóváhagyásra váró optimistának mondható üzleti terve 2 százalékos GDP-növekedéssel és 297 forintos euró-árfolyammal, javuló beszerzési és értékesítési lehetőségekkel számol.

Így az eredménye hétmilliárd forinttal javulhat, amivel a nullszaldós működés is elérhető lenne. A cég emellett tovább dolgozik a magas fix költségei leszorításán, és az elbocsátások mellett 10,2 milliárd forintot szánnak fejlesztésre, írja a Világgazdaság.

A Dunaferr tavaly nyáron még 1500 fő elküldését jelentette be, amit 400-ra csökkentett tulajdonosának és a kormány képviselőinek a múlt évi tárgyalásai után. Eddig első körben 158 főnek mondtak fel, akiket most követ még nagyjából 100 ember. A leépítettek fél évig megkapják korábbi távolléti díjuk egészét, és újabb hat hónapig a 80 százalékát, amibe az állam is beszállt 720 millió forinttal.

Érdekes lenne, ha kormánynal való megállapodás után 1100 ember hirtelen kevésbé lenne felesleges, korábban a Dunaferrnél azt is mondták, hogy az elbocsátások folytatódni is fognak, csak később. A lap szerint a Vasas-szakszervezet ugyanezért aggódik, és kormánypropagandának érzik a a 400 fős rövid távú elbocsátási megállapodást. 

Közben azállam is meg akarja venni, a kizárólag az orosz-ukrán tulajok olcsó és hitelbe adott félkész termékei miatt életben lévő nagy céget.Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke nemrég az Infodunaujvaros.hu-nak úgy fogalmazott, hogy bízik a kormánnyal való egyeztetés sikereiben, és elkezdődhet a fejlesztés, amely garantálja, hogy a társaságnál nem lesz további létszámleépítés. Közölte még, „szeretnék, ha ez a stratégiai cég állami kézbe kerülne, vagy, az állam állna mögötte, és egy fejlesztéssorozat indulhatna el.”