Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Ma már adóbevallási határidő van

2014.01.31. 07:22

A magánszemélyek az idén is kérhetik, hogy munkáltatójuk állapítsa meg személyi jövedelemadójukat. Ha megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek és a szervezetük is vállalja, hogy megcsinálja helyettük. A dolgozóknak erről január 31-ig kell nyilatkozniuk munkahelyükön.

 Az adónyilatkozat többek között akkor választható, ha a munkáltaltatónk folyamatosan levonja az adóelőleget az ember fizetéséből, és ez szinte pontosan (ezer forint lehet a különbség) meg is egyezik az adóévben ténylegesen befizetendő adóval. Az adónyilatkozat az adózó által benyújtott bevallásnak minősül.

Tavaly több mint 700 ezren választották a munkáltatói elszámolást, csaknem 30 ezerrel többen, mint az előző évben, így ennek a bevallási módnak az összes bevalláson belüli súlyaránya 15-ről 15,8 százalékra emelkedett, írja az MTI.

A munkáltatónak a munkáltatói adómegállapítást választó magánszemélyekről az adóévet követő év február 12-ig kell adatot szolgáltatnia. A munkáltató a magánszemély nyilatkozata alapján, a március 20-ig átadott igazolások figyelembevételével május 20-ig állapítja meg az adóalapot és az adót, s erről igazolást ad. Az adómegállapítást június 10-ig, elektronikus úton kell továbbítania a munkáltatónak a NAV-hoz.

Ha valaki nem a teljes évben dolgozott jelenlegi munkáltatójánál, akkor az előző munkahelyről származó igazolást is át kell adnia a bevallás elkészítéséhez, ha pedig az adózó január 31-ig munkahelyet változtat, a nyilatkozatot új munkáltatójánál teheti meg.

A magánszemélyeknek akkor is nyilatkozniuk kell, ha nem kérik a munkáltatói szja-megállapítást annak ellenére, hogy a munkáltató egyébként azt vállalná.