A jobbikosok negyede utasítja el a multikat

2014.02.04. 17:19 Módosítva: 2014.02.04. 17:19

"Mit gondol a multinacionális vállalatok magyar gazdaságban betöltött szerepéről?" – ez volt a hétfői kérdés a Voks 14 alkalmazásban, ehhez a cikkünkhöz kapcsolódva

A válaszadók kétharmada szerint hasznosak a magyar gazdaságnak a multinacionális cégek, és lehetnének többen is. 23 százalék azok aránya, akik szerint bár hasznos a jelenlétük, de kevesebb multicég kellene, és csak 6 százalék gondolja úgy, hogy egyáltalán nincs rájuk szükség.

Érdekes összefüggés, hogy a multik támogatottsága egyenes arányban áll az iskolai végzettséggel: míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül csaknem 73 százalék támogatja, és csak 3,5 százalék ellenzi a nemzetközi cégek jelenlétét, addig az alapfokú végzettségűek csaknem 14 százaléka elutasítja a multikat, és csak 43 százalék támogatja őket.

A magasabb végzettségűek között a legnagyobb különbséget a budapesti, 30 évesnél fiatalabb, diplomával rendelkező (78 százalék támogatja a multikat), és az észak-keleti régióban élő, 30 évesnél idősebb, középfokú végzettséggel rendelkezők (41 százalék támogatja őket) között figyelhetjük meg.

Pártszimpátia szerint, ahogy haladunk balról jobbra, úgy csökken a multik támogatottsága. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a jobbikos szavazóknak is csak egynegyede szerint nincs szükség multikra, nagy részük (41 százalékuk) csak csökkentené számukat. A legnagyobb támogatotsságuk a multiknak az Együtt és a DK szavazói között van (80 százalék körüli elfogadottság, egy százalék körüli elutasítás). A Fidesz-szavazók körében 6 százalék szerint nincs szükség ezekre a cégekre.

A felmérés eredménye nem reprezentatív, az alkalmazás használóinak véleményét tükrözi.