Ágnes
-1 °C
2 °C

Egy kicsit boldogabbak lettek a magyarok

2014.02.04. 11:09

Elégedettebbek a vártnál a magyarok, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szubjektív jóllétet vizsgáló kutatása szerint az élettel való általános elégedettségre vonatkozó kérdésre a tízes skálán 6,15 pont volt a válaszok átlagértéke – írja az MTI.

A korábbi vizsgálatokból az derült ki, hogy a magyar társadalom a legreményvesztettebbek, legpesszimistábbak közé tartozik az Európai Unióban, a jelenlegi felmérés szerint azonban nem ennyire sötét a kép – mondta Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese a kiadványt bemutató keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

Az elnökhelyettes ugyanakkor hangsúlyozta: ilyen komplex és ilyen nagy mintán, csaknem 18 ezer válaszadó megkérdezésével készült vizsgálat még nem volt, így az eredményeket nem lehet pontosan összevetni a korábbiakkal.

Ugyanezt a vizsgálatot 2013 második félévében az Európai Unió minden országában elvégezték, de az eredményeket még nem összesítették, így a nemzetközi összehasonlítás később készül el.

Fiatal, képzett, dunántúli

Az életelégedettséget a KSH mellett a GKI Gazdaságkutató Zrt. is méri Magyarországon, habár némileg más módszertannal. Ők szintén 10-es skálán mérnek, de az eredményeket egy -4 és +4 közötti skálára alakítják át. Így tavaly nyáron -0,5 körüli átlag jött ki, vagyis a többség enyhén elégedetlen volt az életével.

A GKI azt is igyekezett meghatározni, hogy mely tényezők milyen irányba befolyásolják Magyarországon a szubjektív jóllétet. Nem meglepő módon a fiatalok, az ország középső és nyugati felén élők, a képzettebbek, valamint a biztos munkahellyel vagí kereső tevékenységgel rendelkezők relatíve boldogabbak voltak.

Az általános nemzetközi trendekkel ellentétben azonban nálunk az idősek (a 65 év felettiek) nem különösebben elégedettek az életükkel, ami elsősorban az egészségügyi problémák szaporodásának és a romló egészségügyi ellátási színvonalnak köszönhető, és a fiatalokat is visszahúzza a csekély számú és rosszul fizetett munkahely, valamint az önálló életkezdés fokozódó nehézségei.