Gyakran érdemes elmenekülni a bankunktól

2014.02.05. 10:15

Egy jó bankváltással kétszer annyit is meg lehet takarítani, mint az ingyenes készpénzfelvétellel – írja a Bankmonitor.hu.

A portál az összehasonlíthatóság kedvéért a januárban érvényes díjakat vette alapul mind az ingyenes készpénzfelvétel, mind pedig egy helyes bankszámlaválasztás hatását vizsgálva.

  • Ingyenes készpénzfelvétel hatása. A jogszabályi ingyenességgel bankonként átlagosan 355 forint marad a zsebünkben, ha két alkalommal veszünk le összesen 50 ezer forintot (enny volt a havi átlagos készpénzfelvétel összege tavaly).
  • A jó bankszámla választás hatása. Ha a 15 legnagyobb bank legjobb számlacsomagjai közül rendelkezünk az egyikkel, akkor ha váltunk az optimálisra, átlagosan 740 forintot takaríthatunk meg havonta, de akár lényegesen többet is, mint ezer forint. (Szinte biztosra vehető, hogy a lakosság kétharmada az adott bankon belül sem a számára legkedvezőbb számlával rendelkezik, így a megtakarítási potenciál a bemutatott többszöröse is lehet).

szamlakorkepabra20140205

Az ingyenes készpénzfelvétel

Mivel eddig is találhattunk olyan számlacsomagot, ahol ingyenesen tudtunk készpénzhez jutni, így nem meglepő, hogy öt bank esetében (MagNet Bank, Sberbank, K&H Bank, Raiffeisen Bank és Citibank) nem jelent költségcsökkenést az új törvény.

A másik csoportot azok a bankok alkotják, ahol az eddigi tranzakciós illetékkel megegyező 0,6 százalékos terhelésétől mentesülünk. Ez a példa esetében 300 forintot jelent, és ennyivel kevesebbet kell fizetnie a Gránit Bank, MKB Bank és a Sopron Bank ügyfeleinek.

szamlakorkep20140205

A táblázatban látható, hogy az ingyenes készpénzfelvétellel a CIB Bank ügyfelei nyerték a legtöbbet: az eddigi havi költségük közel felét tette ki a készpénzfelvétel költsége. Ettől függetlenül a jövőben is csak a középmezőnyében találhatjuk a CIB Bank számláit.

Optimális bankválasztás

A táblázatban szereplő átlagos bankhasználati szokások mellett a Citibankról MagNet Bankra váltással spórolhatunk a legtöbbet: 4516 forintot. Viszont, ha már van két milliónk, akkor csak 517 forintot takarítunk meg, mert ilyenkor a Citibank 3999 forintos havi díja elengedésre kerül. Ezt a szélsőértéket kivéve is 471 forintot spórolhatunk átlagosan egy jó bankváltással, ami még mindig több, mint az ingyenes készpénzfelvétel hatása.

A többi bank esetében havonta több száz forintot takaríthatunk meg, ami éves szinten közel hat ezer forint is lehet. Például a CIB Online számlacsomagja, ahol a legtöbbet (1038 forintot) takarítunk meg a készpénzfelvétel ingyenessé tételével, még így is 795 forinttal drágább, mint a bankhasználati szokásunknak legmegfelelőbb számlacsomag.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport