Mátyás
-6 °C
1 °C

Az MNB elhatárolódik a Szent Korona Banktól

2014.02.06. 14:02
A „Szent Korona Bank” megtévesztő névhasználata ellenére nem bank, pénzügyi szolgáltatások nyújtására nem jogosult, az általa kiállított igazolás fizetési kötelezettségek kiegyenlítésére nem használható, közölte csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank. Azt írták, az ügyben büntetőeljárás is indult.
  • Létrehozták az Apostoli Magyar Királyság Központi Bankját, a Szent Korona Bankot saját pénznemmel, szabályokkal, ügyfelekkel, árfolyammal.
  • Mivel Apostoli Magyar Királyság sem létezik, nem lehet központi bankja sem, de ez sokáig nem zavart senkit.
  • A probléma akkor kezdődött, amikor az apostoli polgárok elkezdtek visszajárni a hagyományos értelemben vett Magyarországra, és megpróbáltak fizetni az odaát kapott papírokkal.
  • Ez az a szint, ami már Matolcsyék szerint is abszurd. De annyira, hogy igazából nem is tudnak vele mit kezdeni.

Számos, egymástól független jelzés érkezett az MNB-hez, amelyek szerint egyes adósok Magyarország törvényes fizetőeszköze helyett egy, úgynevezett „Szent Korona Magyar Nemzeti Fejlesztési Bank Innovációs és Tőketársaság” (Szent Korona Bank) által kiállított teljesítési igazolással kívánják teljesíteni fennálló fizetési kötelezettségeiket.

Mi is az a Szent Korona Bank?

Erre a kérdésre honlapjukon azt írják, "a Szent Korona Bank nem betéteseket gyűjtő, és adósságpénzt előállító magántársaság, hanem az Apostoli Magyar Királyság Központi Bankja, és az állam szolgálatában végzi tevékenységét."

"A Szent Korona Bank egy fedezettel bíró elektronikus számlapénzt kezel zárt rendszerben, ezért a külső válság nincs rá hatással. Pontosabban az egyedüli értékmegtartó bármilyen változás esetén. 

Önnek kamatot nem ígérhetünk, mert a rendszerünkben kamat nincs, minden pénzmozgás ingyenes, és aki regisztrál/számlát nyit, az alanyi jogon havi 1000Stk (200 000Ft) ellátmányt kap, mint az Apostoli Magyar Királyság állampolgára.

A regisztrációval ugyanis Ön felveszi az Önnek alanyi jogon létező állampolgárságot is."

Nincs ilyen bank

A Matolcsy György vezette MNB a hozzá beérkezett beadványok vizsgálata, és a nyilvánosan elérhető információk alapján megállapította, hogy „Szent Korona Bank” mint szóösszetétel sem a hiteles cégnyilvántartásban, sem az internetes honlap regiszterben nem szerepel.

A nyilvános információk szerint tehát ilyen néven a hatályos jogszabályoknak megfelelően létrehozott jogi személy nem lelhető fel.

A „Szent Korona Bank” nem szerepel, nem is szerepelhet pénzügyi szolgáltatások és kiegészítő pénzügyi szolgáltatások végzőjeként az MNB nyilvántartásaiban sem, és nincs erre szóló tevékenységi engedélye sem.

Teljesen abszurd

A hitelintézeti törvény nem határoz meg egy nem létező gazdasági társaság szóhasználatára, a gyakorlatban meg nem valósuló tevékenységére vonatkozó rendelkezéseket.

Az MNB státustörvénye sem ad módot egy abszurd, a valóság minden elemét nélkülöző, a gazdaságban életképtelen és társasági formával nem is rendelkező „információhalmaz” elleni szakhatósági fellépésre. Az ennek nevében fellépő személyek tevékenységének megítélésére így az MNB-nek nincs hatásköre.

A tevékenység nem pénzügyi szolgáltatásként, hanem egy, a jegybanki feladatkörön kívül eső körben értékelhető. A „Szent Korona Bank” megtévesztő névhasználat, illetve az e mögött megjelenő személyek esetleges – a pénz és tőkepiaci szektor és kiemelten az e szektorral kapcsolatba kerülő ügyfelek számára – káros tevékenysége, az ügyfelek e tevékenységből fakadó esetleges veszteségeinek megakadályozása azonban megköveteli, hogy az MNB egyértelműen elhatárolódjék e jelenségtől, írták.