Ciprus a magyar offshore-paradicsom

2014.02.06. 10:56

Ciprus tavaly májusi pénzügyi összeomlásával mérséklődött ugyan az országban székelő magyar cégtulajdonosok száma, de még így is a Seychelles-szigetek és Hollandia mellett itt van a legtöbb tulajdonos bejegyezve, áll a Bisnode üzleti információszolgáltató elemzésében.

A ciprusi pénzügyi válság hatására a Cipruson bejegyzett magyar cégtulajdonosok száma egy év alatt 7,8 százalékkal süllyedt, de csökkenés volt Hollandiában (2,6 százalék) és a Seychelles-szigeteken is (1,9 százalék).

 

A magyarok által kedvelt, már említett három országon kívül keresett offshore célpont még Svájc, Panama, Belize, Luxemburg és Liechtenstein is. Ezekben az államokban is több mint 500 működő magyar cégnek van tulajdonosa. Néhány száz cég kötődik a Marshall-szigetekhez, Hongkonghoz, Írországhoz, illetve Gibraltárhoz is. A működő magyar cégek tulajdonosainak körében leginkább Ciprus és Panama népszerűsége csökkent, több lett viszont Hongkongban, a Marshall-szigeteken  és Belize-ben.

Seychelles-szigeteki tulajdonossal alakult a legtöbb új offshore cég 2013-ban, ami a szlovákiai cégek körében is a legnépszerűbb célpont volt. Hazánkban 77, míg Szlovákiában 40 új cég jött létre a szigeteken működő tulajdonossal. Ezt követően Ciprus, Belize, Svájc, Panama és Hollandia volt a legnépszerűbb adóparadicsom.